In Nederland zijn er duizenden mensen die last hebben van gehoorverlies of slechthorendheid. Het is een vervelende situatie voor die mensen, omdat het vaak isolerende en deprimerende effecten heeft. Maar gelukkig is het geen aandoening waar niets aan te doen is: tegenwoordig zijn er heel kundige oplossingen om gehoorverlies te compenseren en te verlichten.

Op deze pagina:
  • Bij wie komt gehoorverlies voor?
  • De oorzaken
  • Tinnitus in Nederland
  • Hulp bij gehoorverlies
  • Kies de juiste oplossing voor u

Bij wie komt gehoorverlies voor?

Problemen met het gehoor komen in alle lagen van de bevolking voor. Ook kan gehoorverlies op iedere leeftijd optreden. Zo had in 2013 bijna 2 op de 1000 pasgeboren kinderen een minder goed gehoor. 1 op de 1000 had zelfs gehoorverlies aan beide oren. Wel neemt de kans op slechthorendheid op latere leeftijd toe, vanwege de geluidsniveaus waar men in hun leven mee te maken hebben gehad. Volgens de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2012 van de GGD, het CBS en het RIVM heeft 17% van de 19-plussers moeite met het volgen van een groepsgesprek. Voor 65-plussers verdubbelt dat percentage bijna: van deze leeftijdsgroep heeft namelijk 32% moeite om een groepsgesprek te volgen. Dit begint vaak met hoge tonen gehoorverlies, maar er zijn nog veel meer vormen van gehoorverlies.

De oorzaken

man op het vliegveld met portofoon en gehoorbescherming om zijn nek

Over de afgelopen 25 jaar is er in Nederland geen duidelijke toe- of afname aan slechthorendheid waargenomen. Wel zijn sommige oorzaken minder sterk geworden en zijn er nieuwe oorzaken bijgekomen die een gevaar voor de gezondheid van de oren vormen. Tegenwoordig zijn de grootste oorzaken van gehoorverlies:

  • Lawaai op het werk
  • Harde muziek
  • Ouderdoms

Naast hard geluid zijn er ook andere problemen aan het oor, waarbij gehoorverlies vaak een symptoom is. Voorbeelden hiervan zijn:

 

Tinnitus in Nederland

Naast slechthorendheid is tinnitus een veelvoorkomende aandoening in Nederland. De Stichting Hoormij meldt dat volgens onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) circa 10 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan tinnitus. De oorsuizen die bij dit ziektebeeld horen zijn voor 10 procent van de getroffenen heel erg vervelend. Ongeveer 25.000 Nederlanders hebben zoveel last van tinnitus dat ze er psychosociale problemen door ondervinden. Een tinnitusmaskeerder kan helpen de symptomen van tinnitus te onderdrukken of verlichten.

Hulp bij gehoorverlies

twee HORIZON hoortoestellen liggen op een marmeren schaaltje

Tegenwoordig worden er veel oplossingen aangeboden voor slechthorendheid. Voor de meeste mensen is een gehoorapparaat de meest geschikte oplossing. De stap naar een hoortoestel is voor veel mensen echter nog groot – dit komt vaak doordat een hoorapparaat geassocieerd wordt met ouderdom. Maar het mooie van een hoortoestel is juist dat het u helpt weer actief mee te doen aan de maatschappij en volop te genieten van het leven. Een gehoorapparaat is niets om u voor te schamen. En als u er toch tegenop ziet om er een te dragen, zijn veel hoorapparaten tegenwoordig zo onopvallend ontworpen, dat ze nauwelijks meer zichtbaar zijn.

Kies de juiste oplossing voor u

Er is geen reden om rond te blijven lopen met gehoorproblemen. Slechthorendheid of tinnitus gaan in de regel helaas niet vanzelf over, maar er valt vaak met de juiste apparatuur goed mee te leven. De hoor experts van audibene helpen u graag bij het vinden van het juiste hoortoestel. Zij doen dat via het drie-stappen-plan: Eerst krijgt u een telefonisch adviesgesprek op basis van wat u in onze vragenlijst  hebt ingevuld. Dan bezoekt u een van onze partneraudiciens of laat u een mobiele audicien bij u thuis komen. Tijdens uw afspraak wordt u verder geadviseerd en wordt er meteen een passend gehoorapparaat bij u aangemeten. Hierna kunt u tijdens een vrijblijvende proefperiode uw nieuwe hoorapparaat testen. Bent u tevreden en ervaart u een beter gehoor? Dan pas hoeft u tot de werkelijke aanschaf overgaan. Probeer onze service dus gerust en ontdek de vele mogelijkheden om beter te kunnen horen!