Koppel aan het dansen met pastel achtergrond

Heb ik een hoortoestel nodig?

Er zijn verschillende oorzaken voor gehoorverlies. Toch zijn de meest voorkomende factoren voor gehoorverlies langdurige blootstelling aan ernstig lawaai of simpelweg ouderdom. Gehoorverlies kan worden vastgesteld met een gehoortest binnen enkele minuten. Maar vanaf welk percentage heb je een gehoorapparaat nodig, en wat zijn de tekenen die wijzen op gehoorverlies? Lees in dit artikel hoe je gehoorverlies in het dagelijks leven kunt herkennen.

Op deze pagina:
 • Wanneer heb ik een hoortoestel nodig?
 • Hoortest
 • Voordelen van een hoortoestel
 • Conclusie

Wanneer heb ik een hoortoestel nodig?

Man in bus aan telefoon die moeite heeft met verstaan

We maken onderscheid tussen tijdelijk en permanent gehoorverlies. Bij audibene praten we dagelijks met mensen die al lange tijd last hebben van gehoorverlies.Dit zijn de volgende zes meest voorkomende tekenen van gehoorverlies (op onze pagina “tekenen van gehoorverlies” leest u hier meer over):

 1. Hoge volumes op de TV en andere apparaten
 2. Gesprekspartners lijken te mompelen
 3. Achtergrondgeluid lijkt luider dan spraak
 4. Telefoongesprekken alleen met de luidspreker
 5. Herhaalde verzoeken om herhaling
 6. Omgeving adviseert een gehoorapparaat

Als je op de meeste punten ‘ja’ kunt zeggen, is het duidelijk dat u permanent gehoorverlies heeft en een hoortoestel wordt aangeraden. Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met een van onze hoor-experts voor verdere vragen of advies.

Hoortoestellen kunnen het alledaagse leven van hun dragers na korte tijd aanzienlijk vergemakkelijken. Geluiden, taal en muziek kunnen weer in al hun volheid worden waargenomen, waardoor u weer volop van het leven kunt genieten, zonder beperkingen. De hoorexperts van audibene adviseren u graag gratis en vrijblijvend over de meest moderne hoortoestellen en helpen u het juiste model te vinden.

Hoortest

Vrouw die een gehoortest aflegt bij een audicien of KNO 1

Enkele gangbare methoden om gehoorverlies vast te stellen, zijn het audiogram en spraakaudiometrie. Het audiogram vertegenwoordigt de gehoordrempel van een persoon voor verschillende frequenties. Met behulp van spraakaudiometrie kan de luister- en begripsvaardigheid van een persoon worden bepaald. Woorden worden afgespeeld bij verschillende volumes en achtergrondgeluiden, die door de persoon herhaald moeten worden. Spraakaudiometrie geeft informatie over hoe goed de taal kan worden begrepen bij verschillende volumes en omgevingsgeluiden.

Voordelen van een hoortoestel

Er zijn genoeg redenen om een hoorapparaat aan te schaffen. We hebben de volgende motivaties op een rijtje gezet:

 • Meer geluk in het leven
 • Positieve effecten op fysieke en mentale gezondheid
 • Kristalhelder begrip, zelfs in lawaaierige omgevingen
 • Minder vermoeidheid
 • Verbeterde slaapkwaliteit
 • Meer zekerheid in het dagelijks leven
 • Actieve deelname aan het sociale leven
 • Meer plezier in hobby’s in de natuur
 • Meer genieten van muziek

Mensen met een hoortoestel kunnen weer actiever en met meer zelfvertrouwen deelnemen aan het sociale leven. Samen tijd doorbrengen met familie of het beoefenen van hobby’s, zoals naar muziek luisteren, is veel leuker met goed gehoor.Veel mensen met gehoorverlies moeten moeite doen om informatie in gesprekken te verwerken en te begrijpen. Gehoorapparaten helpen om spraak aangenaam te versterken en achtergrondgeluid te verminderen. Dit maakt gesprekken en telefoongesprekken gemakkelijker.Ook speelt het veiligheidsaspect een belangrijke rol, omdat hoorapparaten ruimtelijk horen verbeteren. U kunt omgevingsgeluiden beter waarnemen in het dagelijkse verkeer en daardoor gevaarlijke situaties vermijden. Het dragen van een hoortoestel heeft ook een positief effect op de productiviteit op de werkplek. U hoeft niet langer moeite te doen om de gesprekken in de vergaderingen te volgen en kunt uw capaciteit richten op andere belangrijke activiteiten. U kunt belangrijke instructies en informatie gemakkelijk begrijpen en uitvoeren zonder herhaalde vragen.

Conclusie: heb ik een hoortoestel nodig?

Koppel op de bank met de vrouw leunend op de bank

De bovengenoemde situaties kunnen u aanwijzingen geven voor bestaand gehoorverlies. Als u ook regelmatig in dergelijke situaties verkeert, moet u een KNO-arts raadplegen en uw gehoor laten onderzoeken. Met behulp van een audiogram en spraak audiometrie kan hij u in enkele minuten informatie geven over uw gehoor en bepalen of u een hoortoestel nodig heeft.

Bij gehoorverlies bieden moderne hoortoestellen een oplossing. Onze hoor-experts en audiciens adviseren u graag over actuele modellen van hoortoestellen en andere onderwerpen met betrekking tot het gehoor.