Op een tafel staan de 4 audibene hoortoestellen met daarnaast een krant en een mobiele telefoon

Het juiste gehoorapparaat voor u

De hoortoestelmarkt zit vol met allerlei verschillende merken en modellen. Dit maakt het soms lastig om uit te vinden welk gehoorapparaat past bij uw hoorsituatie. Verschillende merken zijn gespecialiseerd in verschillende dingen, en daarom hangt het juiste hoorapparaat voor u af van uw levensstijl en behoeften.

Op deze pagina:
  • Hoortoestel ontwerpen
  • Hoortoestel soorten
  • De beste hoortoestellen in 2024
  • Onze hoortoestellen
  • Hoortoestellen accessoires
  • Dagelijks leven en onderhoud

De meest-voorkomende hoortoestel ontwerpen

Bij hoortoestellen wordt er onderscheid gemaakt tussen achter-het-oor hoortoestellen (AHO) en in-het-oor hoortoestellen (IHO)

icoon van een grijze audibene go IX achter-het-oor toestel

Achter-het-oor gehoorapparaten

Achter-het-oor-hoortoestellen bestaan uit twee delen. Aan de ene kant bevindt zich een kleine, onopvallende ontvanger met microfoons en de batterij achter de oorschelp. De geluidsuitgang van de achter-het-oor-hoortoestellen bevindt zich direct in de gehoorgang. De verbinding wordt gemaakt met een dun, transparant buisje of een transparante kabel. Dankzij hun ontwerp combineren achter-het-oor-hoortoestellen een groot scala aan functies met een onopvallend uiterlijk.

twee afbeeldingen zijn te zien van de het oor van een vrouw met bruin haar. In haar hoor is het achter-het-oor hoortoestell te zien.

Achter-het-oor-hoortoestellen (AHO-hoortoestellen) zijn geschikt voor vrijwel elk type gehoorverlies, inclusief ernstige gehoorproblemen. Voor licht tot matig gehoorverlies kan de luidspreker van een AHO-hoortoestel in de gehoorgang worden geplaatst met een afscherming of een open, op maat gemaakt oorstukje. Dit zorgt ervoor dat de gehoorgang goed geventileerd blijft. Geluiden van buitenaf kunnen op natuurlijke wijze het trommelvlies bereiken en worden daarnaast versterkt door het achter-het-oor-hoortoestel.

Het ontwerp van achter-het-oor-hoortoestellen maakt ze gemakkelijk te hanteren, bijvoorbeeld bij het verwisselen van batterijen of het opladen van oplaadbare batterijen. Afhankelijk van de prijsklasse kunnen achter-het-oor-hoortoestellen via Bluetooth worden verbonden met andere apparaten zoals smartphones of tv’s, waardoor ze ook kunnen functioneren als draadloze hoofdtelefoon.

icoon van een zwarte audibene lite IX in-het-oor

In-het-oor gehoorapparaten

Omdat de volledige technologie van in-het-oor-hoortoestellen (IHO-hoortoestellen) in de gehoorgang wordt geplaatst, zijn deze hoortoestellen niet alleen bijzonder onopvallend, maar ook ongevoelig voor contact met kleding of hoofddeksels. Op maat gemaakte IHO-hoortoestellen glijden nauwelijks onbedoeld uit het oor of vallen eruit, waardoor ze geschikt zijn voor sporten en andere vrijetijdsactiviteiten.

twee afbeeldingen zijn te zien van de het oor van een vrouw met bruin haar. In haar hoor is het in-het-oor hoortoestell te zien.

Omdat er geen zweetklieren in de gehoorgang zitten, vormt zweten geen probleem. Het natuurlijke richtinghoren, dat mogelijk wordt gemaakt door de geluidsrefractie van de oorschelp, wordt goed ondersteund door in-het-oor-hoortoestellen (IHO-hoortoestellen).

Vanwege het bijzonder kleine ontwerp van deze onzichtbare hoortoestellen zijn de prestaties beperkt tot licht tot matig gehoorverlies. IHO-hoortoestellen sluiten echter de hele gehoorgang af, wat kan leiden tot slechtere ventilatie en een versterkte waarneming van uw eigen stem. De kosten van zowel in-het-oor- als achter-het-oor-hoortoestellen kunnen variëren afhankelijk van het model en de functies.

De meest voorkomende soorten hoortoestellen

Naast de twee basisontwerpen kunnen hoortoestellen worden onderscheiden op basis van hun technische kenmerken. Hieronder vindt u een overzicht van de soorten hoortoestellen en de verschillende technologieën.

Gehoorapparaten met oplaadbare batterijen

Oplaadbare hoortoestellen worden ‘s nachts opgeladen in speciale oplaadstations en gaan vervolgens meestal de hele dag mee. Bij intensief gebruik, zoals lange telefoongesprekken en het streamen van geluid van tv-programma’s via Bluetooth, kunnen de hoortoestellen af en toe in het oplaadstation worden geplaatst om bij te laden. Op die manier blijven de hoortoestellen operationeel tot het moment dat u ‘s avonds naar bed gaat.

op een tafel staat een paar grijzen audibene go ix toestellen met daarnaast een zwarte oplaadbox

Bluetooth hoorapparaten

Moderne hoorapparaten hebben nu een Bluetooth-functie. Hoortoestellen met Bluetooth kunnen eenvoudig worden aangesloten op uw smartphone en functioneren dan als een draadloze hoofdtelefoon om handsfree te telefoneren of ontspannen naar muziek te luisteren.

Tegenwoordig zijn vooral achter-het-oor gehoorapparaten uitgerust met een Bluetooth-functie. Dit betekent dat ze ook bediend kunnen worden met een app. In-het-oor hoorapparaten komen ook langzaam op en bieden ook steeds vaker een Bluetooth optie.

een koppel zit samen op de bank tv te kijken. Op de voorgrond staat een mobiele telefoon met het audibene logo

Gehoorapparaten met maatwerk

Oorstukjes zijn op maat gemaakte siliconen dopjes voor hoorapparaten. Op maat gemaakte oorstukjes hebben een aantal voordelen ten opzichte van een dome of een sleeve. Oorstukjes zorgen ervoor dat de kleine luidspreker in het oor altijd dezelfde afstand tot het trommelvlies heeft. Een dome of sleeve, daarentegen, kan verschuiven en een paar millimeter meer of minder kan het volume en het geluid sterk veranderen.

Daarnaast voorkomen oorstukjes dat er te veel geluid uit de gehoorgang naar buiten ontsnapt, wat het geluid van de hoorapparaten kan verstoren. Oorstukjes zorgen er door hun precieze pasvorm ook voor dat het hoortoestel niet gemakkelijk uit het oor kan vallen en verloren kan raken.

CROS- en biCROS-gehoorapparaten

Een CROS-hoortoestel wordt ingezet wanneer iemand (zo goed als) doof is aan een oor. Een normaal hoorapparaat is dan meestal niet toereikend. Bij een CROS-hoorapparaat wordt het geluid opgevangen in het slechte oor en naar het goede oor gestuurd, zodat het goede oor de geluiden van zowel rechts als links opvangt. Op deze manier is richtingshoren nog steeds mogelijk.

Het kan natuurlijk gebeuren dat ook het ‘goede’ oor op een gegeven moment slechter wordt. In zo’n geval wordt er in beide oren een microfoon geplaatst, zodat het geluid van zowel rechts als links versterkt wordt. Dit is een biCROS hooroplossing.

Gehoorapparaten met tinnitusmaskeerder

Een zogenaamde tinnitusmaskeerder of tinnitus noiser is geschikt voor mensen die last hebben van tinnitus. Deze technologie is ingebouwd in verschillende modellen gehoorapparaten en maskeert de tinnitusgeluiden met behulp van een zacht geluid. Het geluid wordt doorgaans door tinnituspatiënten als prettig ervaren en is met opzet stiller dan het tinnitusgeluid. Door het geluid van de tinnitusmaskeerder blokkeren de hersenen de tinnitusgeluiden zodat de patiënt het niet of nauwelijks merkt.

De volgende hoortoestellen hebben een geïntegreerde tinnitus noiser:

Het beste gehoorapparaat voor spraakverstaanbaarheid

Een goed gehoor speelt een cruciale rol in gesprekken. Het verstaan van spraak is essentieel om effectief te kunnen communiceren. Voor mensen met gehoorverlies vormt dit vaak een grote uitdaging. Een hoortoestel biedt hierbij de oplossing, omdat het niet alleen het gehoorverlies compenseert, maar ook zorgt voor kristalheldere spraakverstaanbaarheid in elke gesprekssituatie. Ontdek bij ons de beste hoortoestellen voor optimale spraakverstaanbaarheid.

Op een tafel staan de 4 audibene hoortoestellen met daarnaast een krant en een mobiele telefoon

Een vergelijking van de beste hoortoestellen in 2024

U hebt nu een overzicht van verschillende ontwerpen en types hoortoestellen. In onze hoortoestelvergelijking presenteren wij u onze vijf testwinnaars, waarbij we de kenmerken en andere belangrijke informatie toelichten. Onze lijst met testwinnaars omvat hoortoestellen met diverse ontwerpen en technische eigenschappen, geschikt voor verschillende alledaagse situaties.

banner met de top 3 hoortoestellen uit de test

Minihoortoestellen - de nieuwste standaard in hoortoesteltechniek

Moderne hoortoestellen zijn tegenwoordig klein en onopvallend. In de loop der tijd zijn hoortoestellen steeds compacter geworden, terwijl tegelijkertijd de technische functies zijn verbeterd. Niet alleen in-het-oor-hoortoestellen zijn klein; ook achter-het-oor-hoortoestellen (AHO’s) zijn discreet en verdwijnen achter de oorschelp. Daarom worden moderne toestellen van beide ontwerpen vaak minihoortoestellen genoemd.

een paar zilvere audibene go ix hoortoestellen op een houte tafel met daarnaast een sleutelbos en een krant

Hoortoestellen testen en uitproberen

Of u nu kiest voor een model van uw zorgverzekering of een hoortoestel uit een hogere prestatieklasse, het is belangrijk om het hoortoestel te testen en eraan te wennen om ermee te kunnen horen. Hoortoestellen worden professioneel aangepast aan uw individuele gehoorbehoeften door getrainde audiciens. Tijdens uw eerste afspraak zal de audicien verschillende hoortoestellen laten zien die passen bij de ernst van uw gehoorverlies en uw persoonlijke levensstijl. U krijgt de gelegenheid om deze hoortoestellen uit te proberen en vertrouwd te raken met de verschillende modellen.

een man en vrouw op de achtergrond en de man heeft een mini-hoortoestel in zijn hand

Zodra u een hoortoestelmodel heeft gekozen, kunt u het mee naar huis nemen en beginnen om eraan te wennen. U heeft nu tot 28 dagen de tijd om vertrouwd te raken met uw proeftoestel en de verschillende functies uit te proberen. Als u niet tevreden bent met uw proeftoestel, zal uw audicien verdere aanpassingen doen of u een nieuw proeftoestel bezorgen.

Onze hoortoestellen

Wilt u meer weten over de toonaangevende fabrikanten van hoortoestellen? In het overzicht vindt u alle leveranciers van geavanceerde hoortoesteltechnologie waar audibene mee samenwerkt.

blauwe banner die de twee nieuwe audibene IX hoortoestellen laat zien

Andere hoortoestel fabrikanten

Accessoires voor uw hoorapparaat

Tegenwoordig hebben moderne hoorapparaten veel technische functies, maar met de juiste accessoires kan het aantal functies nog verder worden uitgebreid. Voor oplaadbare gehoorapparaten zijn verschillende oplaadstations beschikbaar voor thuis of onderweg. Droogboxen kunnen gebruikt worden om hoortoestellen hygiënisch op te bergen. Streamers, afstandsbedieningen of zenders zijn bijzonder geschikt voor koppeling met eindapparatuur zoals tv’s.

Batterijen voor gehoorapparaten

Hoortoestellen worden aangedreven door kleine hoortoestelbatterijen of door oplaadbare batterijtechnologie, afhankelijk van het gekozen model.

Apps voor gehoorapparaten

Moderne hoortoestellen zijn dankzij de integratie met hoortoestel-apps veelzijdiger geworden. De beschikbare digitale toepassingen verschillen in functionaliteit en werking, afhankelijk van de fabrikant die u kiest.

Het dagelijks leven met gehoorapparaten

Bent u van plan om de stap te zetten en gehoorapparaten te kiezen? Fantastisch! Om uw leven met gehoorapparaten nog gemakkelijker en aangenamer te maken, delen we graag enkele handige tips en vertellen we meer over het onderhoud.

Dagelijks leven

Om uw leven met hoorapparaten nog gemakkelijker en aangenamer te maken, is het belangrijk om uw nieuwe hoortoestellen zo vaak mogelijk te dragen. Op die manier kunnen uw oren en hersenen sneller wennen aan de geluiden om u heen. Het is ook goed om te beseffen dat uw gehoor niet direct zal verbeteren; uw hersenen hebben tijd nodig om aan de nieuwe geluidsomgeving te wennen. Tot slot, vergeet niet te genieten van uw nieuwe gehoor!

Onderhoud

U draagt uw gehoorapparaat waarschijnlijk dagelijks – bij weer en wind. Daarom is het belangrijk dat u deze goed schoonhoudt en regelmatig het filter en de dome of sleeve vervangt. Wij snappen dat u dit misschien lastig vindt, en daarom willen we u graag helpen: op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw hoortoestel goed te onderhouden en het toestel zo lang mogelijk mee te laten gaan.

In het kort: alles over hoorapparaten

Een gehoorapparaat kopen is natuurlijk een grote stap. Zowel in-het-oor gehoorapparaten als achter-het-oor gehoorapparaten hebben hun specialiteiten en voordelen. Welk type toestel voor u geschikt is, hangt af van een aantal dingen:

  • Uw levensstijl
  • Uw dagelijkse behoeften
  • Uw individuele behoeften
  • En uw budget

Vergelijk zelf de verschillende types, modellen en opties die er op de markt verkrijgbaar zijn, en de bijbehorende prijzen van gehoorapparaten. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos! Komt u er zelf niet uit? Vraag dan een adviesgesprek aan met een van onze hoor experts. Wij helpen u graag een afspraak te maken bij een audicien om het juiste hoortoestel uit te proberen.

Veelgestelde vragen

Welke soorten gehoorapparaten zijn er?

Hoorapparaten zijn onderverdeeld in twee verschillende ontwerpen. In-het-oor hoorapparaten zitten direct in de gehoorgang en zijn bijzonder onopvallend. Achter-het-oor hoortoestellen zitten achter de oorschelp buiten de gehoorgang en zijn uitgerust met handige technische functies.

Daarnaast worden de soorten gehoorapparaten gecategoriseerd op basis van de technologie. Er zijn hoortoestellen met oplaadbare batterijen, met op maat gemaakte oorstukjes en met geïntegreerde Bluetooth of tinnitusmaskeerder functies.

Hoeveel kost een hoortoestel?

De prijs van gehoorapparaten is grotendeels afhankelijk van het model, uw gehoorverlies en uw behoeften. Hoe erger uw gehoorverlies, hoe hoger de prijs meestal uitvalt. Dit omdat de technologie bij zwaar gehoorverlies vaak erg geavanceerd moet zijn en dit meer kosten met zich mee brengt. Voor uitgebreid advies over uw persoonlijke hoorsituatie kunt u altijd bellen naar 030 203 01 41.

 

Kan ik online gehoorapparaten kopen?

In sommige landen, zoals de VS, is het mogelijk om hoorapparaten online te kopen. In Nederland is dit niet het geval – doordat gehoorapparaten complexe apparaten zijn, is het alleen mogelijk om bij een fysieke audicien een hoortoestel aan te schaffen. De audicien meet uw gehoorverlies en stelt uw toestel daarop af. Dit is een nauwkeurig werkje en kan niet geautomatiseerd worden.

Bij audibene kunnen we u wel in contact brengen met een lokale audicien, of een van onze mobiele audiciens bij u thuis laten komen. Gemakkelijker kan niet!

Hoe lang kan ik gehoorapparaten uitproberen?

Over het algemeen moeten gehoorapparaten een paar weken worden getest zodat de hersenen kunnen wennen aan het nieuwe gehoor. Gedurende ongeveer een maand moet de audicien regelmatig langskomen om de apparaatjes perfect af te stemmen op uw persoonlijke behoeften. Bij audibene adviseren we doorgaans een proefperiode van 30 dagen. Gedurende deze periode raden we u aan niet meer dan twee verschillende soorten hoortoestellen te testen om uw hersenen niet te veel te belasten. Dankzij het zorgvuldige overleg tussen audibene en de audicien garanderen we dat u het juiste toestel krijgt.

Hoe onderhoud ik mijn hoortoestellen?

Om uw hoortoestellen optimaal te laten werken is het belangrijk dat u ze goed onderhoudt. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen! Het enige dat u nodig heeft zijn de juiste middelen en een stap-voor-stap uitleg van hoe het moet. Bij audibene bent u daarvoor aan het juiste adres! Of uw toestellen nou op batterijen lopen, oplaadbaar zijn of op maat zijn gemaakt: in onze onderhoudspakketten zitten alle hulpmiddelen die u nodig heeft om uw gehoorapparaten schoon en functioneel te houden. Bovendien hebben we speciaal voor u een aantal onderhoudsvideo’s in elkaar gezet, om u snel en gemakkelijk te laten zien hoe u uw hoorapparaat onderhoudt. Zie voor uitgebreide informatie de volgende onderhoudspagina.

Geschreven door:
Raoul Bosvelt Cornelissen
Gediplomeerd triage audicien

Raoul Bosvelt Cornelissen uit Doesburg is 14 jaar gediplomeerd triage audicien. Hij adviseert klanten die op zoek zijn naar de beste hooroplossing en heeft al veel audibene klanten blij kunnen maken. Met zijn expertise kan hij een passend hoortoestel vinden voor bijna iedere situatie.