Het juiste gehoorapparaat voor u

De hoortoestelmarkt zit vol met allerlei verschillende merken en modellen. Dit maakt het soms lastig om uit te vinden welk gehoorapparaat past bij uw hoorsituatie. Verschillende merken zijn gespecialiseerd in verschillende dingen, en daarom hangt het juiste hoorapparaat voor u af van uw levensstijl en behoeften.

De meest-voorkomende hoortoestel types

blauw audibene in-het-oor gehoorapparaat
In-het-oor hoortoestellen
zilveren audibene luidspreker-in-het-oor hoortoestel
Luidspreker-in-het-oor hoortoestellen
goudkleurig widex achter-het-oor gehoorapparaat
Achter-het-oor hoortoestellen

“Gehoorapparaat” en “hoortoestel” zijn synoniemen voor hetzelfde concept: een apparaatje dat u beter laat horen. Laat u dus niet in de war brengen door de verschillende benamingen!

Op deze pagina vindt u een helder overzicht van alles dat u moet weten over gehoorapparaten.

In-het-oor gehoorapparaten

Er zijn grofweg drie categorieën gehoorapparaten, zoals hierboven samengevat. De in-het-oor modellen zijn het kleinst; deze verdwijnt zelfs volledig in uw gehoorgang. Hierdoor zien mensen (soms zelfs naasten zoals vrienden of familie) niet dat u hoortoestellen draagt. Wel zijn deze toestellen vanwege het kleine formaat wat beperkt in de functies die erop zitten. Zo zijn deze toestellen niet oplaadbaar en zit er ook geen Bluetooth op. Ze kunnen wel verbonden worden met de Signia App of de audiben app. De in-het-oor hoorapparaten zijn het meest geschikt voor licht tot middelmatig gehoorverlies.

Luidspreker-in-het-oor gehoorapparaten

twee closeups van oor dat achter-het-oor gehoorapparaat draagt

De gehoorapparaten met de luidspreker in het oor (RIC) zijn ondanks hun ietwat grotere formaat nog steeds heel klein en onopvallend. De behuizing van het toestel verdwijnt bijna feilloos achter uw oorschelp, en een dun draadje verbindt de behuizing met de speaker die in uw gehoorgang zit. Deze toestellen hebben meer functies dan de in-het-oor hoorapparaten, zoals Bluetooth connectiviteit en (eventueel) oplaadbare batterijen. Bovendien kunnen ze verbonden worden met de Signia app of de audibene app. Het luidspreker-in-het oor (RIC) model is zeer geschikt voor middelmatig tot zwaar gehoorverlies.

Achter-het-oor gehoorapparaten

Tot slot is er nog het achter-het-oor gehoorapparaat, waarbij de speaker in de behuizing achter het oor zit. Dit is het grootste model, hoewel ook dit model nog steeds klein is en ook steeds kleiner zal worden in de toekomst. Bij dit model wordt het geluid door de speaker achter de oorschelp opgevangen en via een draadje doorgegeven aan het oor. Deze modellen zijn het meest geschikt voor zwaar gehoorverlies, hoewel sommige mensen met middelmatig gehoorverlies ook liever dit model hebben dan een luidspreker-in-het-oor (RIC) model.

In-het-oor toestellen (IHO) Luidspreker-in-het-oor (RIC) Achter-het-oor (AHO)
Meest onopvallend
Bluetooth-connectiviteit
Verbinding met app mogelijk
Oplaadbare batterij
Verwisselbare batterij
Veel programma-opties
Licht tot matig gehoorverlies
Matig tot zwaar gehoorverlies
Zwaar gehoorverlies
twee vrouwen hebben lunch samen en kunnen genieten van een groepsgesprek

Bij audibene hebben we ervoor gekozen om door ons gekozen topmerken aan te bieden. Dit doen we omdat deze merken gespecialiseerd zijn in spraakherkenningsfuncties op de gehoorapparaten en we gemerkt hebben dat veel mensen met gehoorverlies hier het meeste moeite mee hebben. Zodoende kunnen de toestellen van Signia, Widex en audibene IX onze klanten het beste helpen. Zowel Signia als Widex hebben een groot assortiment modellen en functies. Beide producenten hebben hun eigen specialiteit, en het merk dat voor u geschikt is hangt dan ook af van uw wensen en behoeften in het dagelijks leven. Klik hieronder om u aan te melden voor een proef met onze hoortoestellen.

De audibene IX gehoorapparaten zijn nieuw op de markt. Deze toestellen zijn speciaal ontwikkeld met exclusieve spraakherkenningsfuncties en verschillende andere opties om de hoorapparaten geheel aan te passen aan uw hoorsituatie. De audibene IX heeft veel verschillende modellen, van CIC-toestellen tot RIC- en andere AHO modellen. Op deze manier heeft de IX-reeks een toestel dat bij u past, ongeacht de mate van uw gehoorverlies en uw persoonlijke wensen. De IX toestellen mogen dan ook alleen door exclusieve audicienswinkels in Nederland verkocht worden. Via audibene komt u in contact met deze audicienswinkels.

De hoorapparaten van Signia

De grote ervaring in technologie die Signia heeft bij de productie van gehoorapparaten wordt weerspiegeld in de modellen van deze bekende fabrikant. Signia beschikt over een grote diversiteit in haar assortiment; van super onopvallende in-het-oor modellen tot complexe en extreem functionele achter-het-oor modellen. Wat uw behoeften ook zijn, Signia heeft een hoorapparaat dat bij u past. Bovendien zijn alle toestellen van Signia speciaal ontwikkeld om spraak goed te herkennen en te onderscheiden van achtergrondgeluid. Daarmee zijn de toestellen uitstekend geschikt voor mensen die het lastig vinden om groepsgesprekken te voeren of in een rumoerige omgeving met mensen te praten.

NIEUW: Signia Charge&Go IX

Achter het oor toestel achterhoofd van vrouw met zwart haar en een signia pure charge en go ix gehoorapparaat in voor een kleurrijke wand ronde randen

En nu nog beter! In 2023 heeft Signia de nieuwe Signia Charge&Go IX modellen op de hoortoestellen markt gelanceerd. Het gloednieuwe platform Signia Integrated Xperience is ontwikkeld op basis van ons diepgaande begrip van dynamische gesprekken, inclusief de hoofdbewegingen van de drager en veranderende posities van de sprekers. Deze baanbrekende technologie zorgt voor super duidelijke gesprekken in lawaaiige omgevingen en lost daarmee een cruciale uitdaging op voor veel hoortoestel gebruikers. Maak kennis met ‘s werelds eerste hoortoestel met multi-conversationele observatie die in staat is om meerdere bewegende sprekers in gesprekken nauwkeurig te lokaliseren.

 

Ontdek de Silk IX en Pure IX 

De hoortoestellen van Widex

De Deense fabrikant Widex is erin gespecialiseerd om natuurlijk horen te herstellen, iets waar mensen met gehoorverlies vaak erg naar verlangen. Widex ontwikkelt innovatieve en hoogwaardige gehoorapparaten met functies die andere merken vaak niet hebben. Zo zijn twee Widex hoorapparaten in staat om te communiceren en het geluid op elkaar af te stellen en de drager zo een richtingsgevoel te geven. Bovendien hebben ook de modellen van Widex de techniek om spraak te herkennen en storend achtergrondgeluid weg te filteren. Bij audibene kunt u een hoortoestel van Widex gratis en vrijblijvend uittesten in uw dagelijks leven en ervaren hoe het uw leven kan verbeteren!

Op(laadbare) batterijen?

Zwarte audibene oplaadcase en oplaadbox
Oplaadbaar of op batterijen

Bij het kiezen van een hoortoestel heeft u grofweg twee opties: u kunt voor vervangbare batterijen kiezen of oplaadbare batterijen. Beide opties hebben voordelen.

Zwart audibene achter-het-oor gehoorapparaat oplaadbaar
Oplaadbare gehoorapparaten

Oplaadbare gehoorapparaten hebben als groot voordeel dat u niet hoeft te priegelen met kleine batterijtjes. U zet het toestel simpelweg in de oplader en daar laat u het bij. Zo heeft u nauwelijks omkijken naar uw hoorapparaten en hoeft u bovendien niet regelmatig batterijen te kopen.

Zilver audibene achter-het-oor gehoorapparaat op batterijen
Gehoorapparaten op batterijen

Ook een hoortoestel op batterijen heeft voordelen. Als u bijvoorbeeld heel actief bent en graag op lange reizen of wandeltochten gaat waar u wellicht niet altijd toegang heeft tot elektriciteit, is een gehoorapparaat met batterijen handiger. Bovendien hoeft u met zulke toestellen geen oplader aan te schaffen.

Andere hoortoestel fabrikanten

Speciale functies bij hoortoestellen

Man zit op de bank met smartphone in hand

Bluetooth hoorapparaten

Moderne hoorapparaten hebben nu een Bluetooth-functie. Hoortoestellen met Bluetooth kunnen eenvoudig worden aangesloten op uw smartphone en functioneren dan als een draadloze hoofdtelefoon om handsfree te telefoneren of ontspannen naar muziek te luisteren.

Tegenwoordig zijn vooral achter-het-oor gehoorapparaten uitgerust met een Bluetooth-functie. Dit betekent dat ze ook bediend kunnen worden met een app. In-het-oor hoorapparaten komen ook langzaam op en bieden ook steeds vaker een Bluetooth optie.

Gehoorapparaten met tinnitusmaskeerder

Een zogenaamde tinnitusmaskeerder of tinnitus noiser is geschikt voor mensen die last hebben van tinnitus. Deze technologie is ingebouwd in verschillende modellen gehoorapparaten en maskeert de tinnitusgeluiden met behulp van een zacht geluid. Het geluid wordt doorgaans door tinnituspatiënten als prettig ervaren en is met opzet stiller dan het tinnitusgeluid. Door het geluid van de tinnitusmaskeerder blokkeren de hersenen de tinnitusgeluiden zodat de patiënt het niet of nauwelijks merkt.

Gehoorapparaten met maatwerk

Oorstukjes zijn op maat gemaakte siliconen dopjes voor hoorapparaten. Op maat gemaakte oorstukjes hebben een aantal voordelen ten opzichte van een dome of een sleeve. Oorstukjes zorgen ervoor dat de kleine luidspreker in het oor altijd dezelfde afstand tot het trommelvlies heeft. Een dome of sleeve, daarentegen, kan verschuiven en een paar millimeter meer of minder kan het volume en het geluid sterk veranderen.

Daarnaast voorkomen oorstukjes dat er te veel geluid uit de gehoorgang naar buiten ontsnapt, wat het geluid van de hoorapparaten kan verstoren. Oorstukjes zorgen er door hun precieze pasvorm ook voor dat het hoortoestel niet gemakkelijk uit het oor kan vallen en verloren kan raken.

CROS- en biCROS-gehoorapparaten

Een CROS-hoortoestel wordt ingezet wanneer iemand (zo goed als) doof is aan een oor. Een normaal hoorapparaat is dan meestal niet toereikend. Bij een CROS-hoorapparaat wordt het geluid opgevangen in het slechte oor en naar het goede oor gestuurd, zodat het goede oor de geluiden van zowel rechts als links opvangt. Op deze manier is richtingshoren nog steeds mogelijk.

Het kan natuurlijk gebeuren dat ook het ‘goede’ oor op een gegeven moment slechter wordt. In zo’n geval wordt er in beide oren een microfoon geplaatst, zodat het geluid van zowel rechts als links versterkt wordt. Dit is een biCROS hooroplossing.

Accessoires voor uw hoorapparaat

Tegenwoordig hebben moderne hoorapparaten veel technische functies, maar met de juiste accessoires kan het aantal functies nog verder worden uitgebreid. Voor oplaadbare gehoorapparaten zijn verschillende oplaadstations beschikbaar voor thuis of onderweg. Droogboxen kunnen gebruikt worden om hoortoestellen hygiënisch op te bergen. Streamers, afstandsbedieningen of zenders zijn bijzonder geschikt voor koppeling met eindapparatuur zoals tv’s.

Het dagelijks leven met gehoorapparaten

Twee vrouwen met gehoorapparaat in lachen samen

Staat u op het punt om de stap te nemen en te kiezen voor gehoorapparaten? Geweldig! Om uw leven met hoorapparaten nog gemakkelijker en aangenamer te maken, zetten we hier de beste tips op een rijtje voor u.

  • Draag uw nieuwe hoortoestellen zoveel mogelijk. Hoe meer u ze draagt, hoe sneller uw oren en hersenen eraan zullen wennen.
  • Houd er rekening mee dat uw gehoor niet van de een op de andere dag zal verbeteren; uw hersenen moeten wennen aan alle geluiden die nu opeens weer op u afkomen.
  • Houd uw gehoorapparaten goed schoon! Een schoon filter is essentieel voor de werking van de hoortoestellen. Maak alle onderdelen van uw toestel dan ook regelmatig schoon op de juiste manier.
  • Laat u altijd adviseren door experts. U kunt onze hoor experts bellen op 030 203 01 41. Wij zijn bereik baar van maandag tot en met vrijdag, van 9u tot 18u.

En tot slot… geniet van uw nieuwe gehoor! Wij horen graag meer over uw ervaring met uw nieuwe hoortoestellen.

In het kort: alles over hoorapparaten

Een gehoorapparaat kopen is natuurlijk een grote stap. Zowel in-het-oor gehoorapparaten als achter-het-oor gehoorapparaten hebben hun specialiteiten en voordelen. Welk type toestel voor u geschikt is, hangt af van een aantal dingen:

  • Uw levensstijl
  • Uw dagelijkse behoeften
  • Uw individuele behoeften
  • En uw budget

Vergelijk zelf de verschillende types, modellen en opties die er op de markt verkrijgbaar zijn, en de bijbehorende prijzen van gehoorapparaten. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos! Komt u er zelf niet uit? Vraag dan een adviesgesprek aan met een van onze hoor experts. Wij helpen u graag een afspraak te maken bij een audicien om het juiste hoortoestel uit te proberen.

Geschreven door:
Raoul Bosvelt Cornelissen
Gediplomeerd triage audicien

Raoul Bosvelt Cornelissen uit Doesburg is 14 jaar gediplomeerd triage audicien. Hij adviseert klanten die op zoek zijn naar de beste hooroplossing en heeft al veel audibene klanten blij kunnen maken. Met zijn expertise kan hij een passend hoortoestel vinden voor bijna iedere situatie.

Veelgestelde vragen

Welke soorten gehoorapparaten zijn er?

Hoorapparaten zijn onderverdeeld in twee verschillende ontwerpen. In-het-oor hoorapparaten zitten direct in de gehoorgang en zijn bijzonder onopvallend. Achter-het-oor hoortoestellen zitten achter de oorschelp buiten de gehoorgang en zijn uitgerust met handige technische functies.

Daarnaast worden de soorten gehoorapparaten gecategoriseerd op basis van de technologie. Er zijn hoortoestellen met oplaadbare batterijen, met op maat gemaakte oorstukjes en met geïntegreerde Bluetooth of tinnitusmaskeerder functies.

Hoeveel kost een hoortoestel?

De prijs van gehoorapparaten is grotendeels afhankelijk van het model, uw gehoorverlies en uw behoeften. Hoe erger uw gehoorverlies, hoe hoger de prijs meestal uitvalt. Dit omdat de technologie bij zwaar gehoorverlies vaak erg geavanceerd moet zijn en dit meer kosten met zich mee brengt. Voor uitgebreid advies over uw persoonlijke hoorsituatie kunt u altijd bellen naar 030 203 01 41.

 

Kan ik online gehoorapparaten kopen?

In sommige landen, zoals de VS, is het mogelijk om hoorapparaten online te kopen. In Nederland is dit niet het geval – doordat gehoorapparaten complexe apparaten zijn, is het alleen mogelijk om bij een fysieke audicien een hoortoestel aan te schaffen. De audicien meet uw gehoorverlies en stelt uw toestel daarop af. Dit is een nauwkeurig werkje en kan niet geautomatiseerd worden.

Bij audibene kunnen we u wel in contact brengen met een lokale audicien, of een van onze mobiele audiciens bij u thuis laten komen. Gemakkelijker kan niet!

Hoe lang kan ik gehoorapparaten uitproberen?

Over het algemeen moeten gehoorapparaten een paar weken worden getest zodat de hersenen kunnen wennen aan het nieuwe gehoor. Gedurende ongeveer een maand moet de audicien regelmatig langskomen om de apparaatjes perfect af te stemmen op uw persoonlijke behoeften. Bij audibene adviseren we doorgaans een proefperiode van 30 dagen. Gedurende deze periode raden we u aan niet meer dan twee verschillende soorten hoortoestellen te testen om uw hersenen niet te veel te belasten. Dankzij het zorgvuldige overleg tussen audibene en de audicien garanderen we dat u het juiste toestel krijgt.

Hoe onderhoud ik mijn hoortoestellen?

Om uw hoortoestellen optimaal te laten werken is het belangrijk dat u ze goed onderhoudt. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen! Het enige dat u nodig heeft zijn de juiste middelen en een stap-voor-stap uitleg van hoe het moet. Bij audibene bent u daarvoor aan het juiste adres! Of uw toestellen nou op batterijen lopen, oplaadbaar zijn of op maat zijn gemaakt: in onze onderhoudspakketten zitten alle hulpmiddelen die u nodig heeft om uw gehoorapparaten schoon en functioneel te houden. Bovendien hebben we speciaal voor u een aantal onderhoudsvideo’s in elkaar gezet, om u snel en gemakkelijk te laten zien hoe u uw hoorapparaat onderhoudt. Zie voor uitgebreide informatie de volgende onderhoudspagina.