Vrouw met achter het oor (AHO) hoortoestel

Achter-het-oor gehoorapparaten

Gehoorapparaten zijn verkrijgbaar in twee bouwvormen: in-het-oor (IHO) en achter-het-oor (AHO). Achter-het-oor gehoorapparaten (AHO) zijn de meest bekende en meest gebruikte bouwvorm. De hoortoestellen zijn heel klein, licht en kunnen bijna onzichtbaar achter het oor worden gedragen. AHO-toestellen zijn voor bijna elk type gehoorverlies geschikt. Ongeveer 90% van de Nederlandse hoortoesteldragers kiest voor een hoorapparaat achter het oor.

Op deze pagina:
  • Een hoortoestel dat bij u past
  • AHO-hoortoestellen met een externe luidspreker
  • AHO-hoortoestellen met een oorstukje

Een hoortoestel dat bij u past

Split-screen van oor van vrouw met bruin haar, heeft achter-het-oor minihoortoestel in

Voor de meest-voorkomende vormen van gehoorverlies is een zeer klein AHO-hoorapparaat voldoende. Het is belangrijk om het juiste apparaat voor ieders persoonlijke situatie te vinden – dit kan een wereld van verschil maken. Over het algemeen geldt wel: hoe groter het hoortoestel, hoe meer functies en opties het heeft. Kleine AHO gehoorapparaten zijn geschikt voor de meeste typen gehoorverlies. Zeer ernstig gehoorverlies vereist vaak toch een groter toestel.

AHO-hoorapparaten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar om een zo persoonlijk mogelijke aanpassing mogelijk te maken. Over het algemeen zijn deze toestellen verkrijgbaar met verschillende extra functiemogelijkheden en hebben de toestellen weinig reparaties nodig, doordat de electronica zich buiten het oor bevindt. AHO-hoortoestellen zijn gemakkelijk te onderhouden en het oorstukje kan eenvoudig met een doekje worden schoongemaakt. Er zijn twee verschillende soorten AHO-toestellen: de toestellen met een externe speaker in de behuizing en de hoortoestellen met een speaker in het oor (RIC).

Voorbeelden van merken die achter-het-oor hoortoestel verkopen zijn Signia, Widex en Horizon.

De twee soorten AHO-gehoorapparaten

Audibene go zwart zonder achtergrond
AHO met luidspreker-in-het-oor (RIC)

AHO met externe luidspreker

AHO met luidspreker-in-het-oor (RIC)

Vrouw die een achter het oor apparaat (AHO) bij een man doet

Dit type AHO-hoorapparaat is zeer populair, omdat deze heel onopvallend achter het oor zit. Het versterkte bewerkte signaal wordt door een ultradunne, bijna onzichtbare, draad naar de luidspreker geleid, welke in de gehoorgang zit. Een op maat gemaakt oorstukje of een universele dome of sleeve zorgt ervoor dat deze luidspreker optimaal in de gehoorgang zit.

Door de positie van de luidspreker wordt een heldere en natuurlijke klank bereikt, wat wil zeggen dat de verschillende soorten geluiden zo natuurgetrouw weergegeven worden, terwijl de gehoorgang zo open mogelijk blijft als nodig wat het draagcomfort verhoogt. Deze “open aanpassing” is bij licht tot middelmatig gehoorverlies zeer geschikt.

AHO met externe luidspreker

Iemand die achter-het-oor gehoorapparaat met oorstukje omdoet bij een man

Het tweede type AHO-gehoorapparaat is er een waarbij de luidspreker in de behuizing achter het oor zit. Dit type wordt vaak (maar niet altijd) gecombineerd met een op maat gemaakt oorstukje. Deze hoortoestellen worden gebruikt bij ernstigere vormen van gehoorverlies. De batterij is groter dan bij de AHO-toestellen met een speaker in de gehoorgang (RIC), waardoor het geluid krachtiger versterkt wordt. Bij zwaar gehoorverlies is het vaak eenmaal nodig een groter hoorapparaat aan te meten om het geluid genoeg te versterken. Desondanks kunnen deze toestellen aan uw haar- of huidskleur aangepast worden en zijn ze dus – indien gewenst – nog steeds erg onopvallend.

In vergelijking met de in-het-oor hoortoestellen zijn achter-het-oor gehoorapparaten vaak comfortabeler om te dragen en geven ze een natuurlijker geluid. Wel zijn ze natuurlijk wat makkelijker zichtbaar.