Vrouw met achter het oor (AHO) hoortoestel

Achter-het-oor gehoorapparaten

Gehoorapparaten zijn verkrijgbaar in twee bouwvormen: in-het-oor (IHO) en achter-het-oor (AHO). Achter-het-oor gehoorapparaten (AHO) zijn de meest bekende en meest gebruikte bouwvorm. De hoortoestellen zijn heel klein, licht en kunnen bijna onzichtbaar achter het oor worden gedragen. AHO-toestellen zijn voor bijna elk type gehoorverlies geschikt. Ongeveer 90% van de Nederlandse hoortoesteldragers kiest voor een hoorapparaat achter het oor.

Op deze pagina:
  • Een hoortoestel dat bij u past
  • AHO-hoortoestellen met een externe luidspreker
  • AHO-hoortoestellen met een oorstukje

Een hoortoestel dat bij u past

Split-screen van oor van vrouw met bruin haar, heeft achter-het-oor minihoortoestel in

Voor de meest-voorkomende vormen van gehoorverlies is een zeer klein AHO-hoorapparaat voldoende. Het is belangrijk om het juiste apparaat voor ieders persoonlijke situatie te vinden – dit kan een wereld van verschil maken. Over het algemeen geldt wel: hoe groter het hoortoestel, hoe meer functies en opties het heeft. Kleine AHO gehoorapparaten zijn geschikt voor de meeste typen gehoorverlies. Zeer ernstig gehoorverlies vereist vaak toch een groter toestel.

AHO-hoorapparaten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar om een zo persoonlijk mogelijke aanpassing mogelijk te maken. Over het algemeen zijn deze toestellen verkrijgbaar met verschillende extra functiemogelijkheden en hebben de toestellen weinig reparaties nodig, doordat de electronica zich buiten het oor bevindt. AHO-hoortoestellen zijn gemakkelijk te onderhouden en het oorstukje kan eenvoudig met een doekje worden schoongemaakt. Er zijn twee verschillende soorten AHO-toestellen: de toestellen met een externe speaker in de behuizing en de hoortoestellen met een speaker in het oor (RIC).

Voorbeelden van merken die achter-het-oor hoortoestel verkopen zijn Signia, Widex en de audibene IX.

De twee soorten AHO-gehoorapparaten

Audibene go zwart zonder achtergrond
AHO met luidspreker-in-het-oor (RIC)

Gehoorapparaat widex magnify met witte achtergrond
AHO met externe luidspreker

AHO met luidspreker-in-het-oor (RIC)

Vrouw die een achter het oor apparaat (AHO) bij een man doet

Dit type AHO-hoorapparaat is zeer populair, omdat deze heel onopvallend achter het oor zit. Het versterkte bewerkte signaal wordt door een ultradunne, bijna onzichtbare, draad naar de luidspreker geleid, welke in de gehoorgang zit. Een op maat gemaakt oorstukje of een universele dome of sleeve zorgt ervoor dat deze luidspreker optimaal in de gehoorgang zit.

Door de positie van de luidspreker wordt een heldere en natuurlijke klank bereikt, wat wil zeggen dat de verschillende soorten geluiden zo natuurgetrouw weergegeven worden, terwijl de gehoorgang zo open mogelijk blijft als nodig wat het draagcomfort verhoogt. Deze “open aanpassing” is bij licht tot middelmatig gehoorverlies zeer geschikt.

AHO met externe luidspreker

Iemand die achter-het-oor gehoorapparaat met oorstukje omdoet bij een man

Het tweede type AHO-gehoorapparaat is er een waarbij de luidspreker in de behuizing achter het oor zit. Dit type wordt vaak (maar niet altijd) gecombineerd met een op maat gemaakt oorstukje. Deze hoortoestellen worden gebruikt bij ernstigere vormen van gehoorverlies. De batterij is groter dan bij de AHO-toestellen met een speaker in de gehoorgang (RIC), waardoor het geluid krachtiger versterkt wordt. Bij zwaar gehoorverlies is het vaak eenmaal nodig een groter hoorapparaat aan te meten om het geluid genoeg te versterken. Desondanks kunnen deze toestellen aan uw haar- of huidskleur aangepast worden en zijn ze dus – indien gewenst – nog steeds erg onopvallend.

In vergelijking met de in-het-oor hoortoestellen zijn achter-het-oor gehoorapparaten vaak comfortabeler om te dragen en geven ze een natuurlijker geluid. Wel zijn ze natuurlijk wat makkelijker zichtbaar.

Conclusie

Achter-het-oor (AHO) gehoorapparaten zijn de meest populaire keuze voor mensen met gehoorverlies, dankzij hun veelzijdigheid, gebruiksgemak en discrete ontwerp. Deze hoortoestellen zijn geschikt voor bijna elk type gehoorverlies, met opties voor zowel een externe luidspreker in de behuizing als een luidspreker in het oor (RIC). Ze bieden natuurlijke geluidskwaliteit, zijn eenvoudig te onderhouden en kunnen aangepast worden aan persoonlijke voorkeuren qua kleur en functies. Ondanks dat ze iets zichtbaarder zijn dan in-het-oor toestellen, bieden AHO-hoorapparaten een comfortabele en effectieve oplossing voor de meeste gebruikers.

Veelgestelde vragen:

Welke functies hebben achter-het-oor gehoorapparaten?

De functies van een AHO-hoortoestel zijn divers. Ze zorgen voor een duidelijke en natuurlijke spraak- en geluidskwaliteit. Daarnaast zorgt het speciale ontwerp voor een hoog draagcomfort en een goede pasvorm. Tegenwoordig zijn AHO-hoortoestellen zelfs uitgerust met een reeks multimediafuncties en -technologieën.

Welke AHO-varianten zijn er?

U kunt kiezen tussen een AHO-hoortoestel met een externe ontvanger voor een licht tot matig gehoorverlies, of een AHO-hoortoestel met een geluidsslang voor meer uitgesproken gehoorverliezen met speciale vereisten. Achter-het-oor hoorapparaten met een externe ontvanger worden ook wel ex-hoortoestellen of RIC (Receiver in The Canal) hoortoestellen genoemd, omdat de ontvanger zich buiten de behuizing en direct in de gehoorgang bevindt, net voor het trommelvlies.

Voor wie is een hoortoestel achter het oor geschikt?

Een AHO-hoortoestel is geschikt voor bijna alle soorten gehoorverlies en wordt vooral aanbevolen voor mensen met gehoorverlies in de hoge frequenties. Het is het meest gekozen type hoortoestel.

Wat kost een AHO-gehoorapparaat?

De prijs van gehoorapparaten is grotendeels afhankelijk van het model, uw gehoorverlies en uw behoeften. Hoe erger uw gehoorverlies, hoe hoger de prijs meestal uitvalt. Dit omdat de technologie bij zwaar gehoorverlies vaak erg geavanceerd moet zijn en dit meer kosten met zich mee brengt. Voor uitgebreid advies over uw persoonlijke hoorsituatie kunt u altijd bellen naar 030 203 01 41.

Hoe moet ik een AHO-gehoorapparaat schoonmaken?

De behuizing van het AHO-hoortoestel kan gewoon voorzichtig afgenomen worden met een stofvrije doek. Het is belangrijk om te weten dat u ook het oorstukje regelmatig moet schoonmaken. Het schildje van de externe ontvanger moet ook voorzichtig gereinigd worden, bij voorkeur zonder het nat te maken. Het oorsmeerfilter moet ook regelmatig worden vervangen. Meer informatie over dit onderwerp vind u in ons artikel over het onderhouden van hoortoestellen.

Valt een AHO-hoortoestel op?

Bekende vooroordelen over hoortoestellen blijven bestaan en zijn ongegrond. Eén vooroordeel is de opvallende grootte van het hoortoestel. Moderne AHO-hoortoestellen zijn in principe echter erg klein en verdwijnen onopvallend achter de oorschelp. AHO-hoortoestellen zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, uitvoeringen en kleuren. Hierdoor kunt u een hoortoestelmodel kiezen dat het beste past bij de kleur van uw haar, huid of bril.

Hoe draag ik een AHO-hoorapparaat met een bril?

Er zijn ook geschikte hoortoestellen voor brildragers. AHO-hoortoestellen zijn zeer geschikt omdat ze nu klein en slank zijn. Dit betekent dat brillen en hoortoestellen tegelijkertijd gedragen kunnen worden.

Hoe plaats ik een AHO-hoortoestel bij mijn oor?

Plaats eerst het hoortoestel over uw oor zodat de behuizing als een bril achter uw oorschelp zit. De volgende stap is het plaatsen van de ontvanger in de gehoorgang. De beste manier om dit te doen is door de smalle kabel vast te houden met uw duim en wijsvinger. U kunt de ontvanger dan een beetje verder duwen met uw wijsvinger. Het hoortoestel is correct geplaatst wanneer de ontvanger niet meer zichtbaar uit het oor steekt, de kabel goed aansluit op uw oor en de behuizing achter uw oor verdwijnt en niet meer bovenop rust.

Hoe moet een achter-het-oor toestel passen?

Het hoortoestel moet achter de oorschelp zitten met de smalle gebogen kant naar boven – vergelijkbaar met een brilmontuur. De lengte en kleur van de fijne kabel worden aangepast aan uw oor zodat de ontvanger discreet in de gehoorgang verdwijnt en net voor het trommelvlies zit. Onze audiciens zorgen ervoor dat het hoortoestel perfect wordt vastgehouden en geplaatst.