Vergoeding
van hoortoestellen

Dit bedrag betaalt uw zorgverzekering in 2020

Door het gebruik van hoortoestellen kan het gehoorverlies effectief worden tegengegaan. Het gehoorvermogen van iedere persoon wordt elk jaar slechter, voornamelijk het gehoorvermogen van mensen vanaf 50 jaar. Bij kinderen is het gehoorvermogen nog zeer sterk, maar door de jaren heen wordt dit steeds minder. Daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk een audicien te raadplegen.

In Nederland worden bepaalde hoortoestellen deels vergoed door een aantal verzekeraars. Sinds 2013 geldt voor vergoedingen van hoortoestellen wettelijk het volgende systeem: het zogeheten functiegericht voorschrijven. Dit systeem is door Zorgverzekeraars Nederland in samenwerking met audiciens ontwikkeld.

Categorisering
Bij een eenvoudig hoorprobleem krijgt u een basis hoortoestel vergoed en bij een gecompliceerd hoorprobleem krijgt u een geavanceerd hoortoestel vergoed. Door de invoering van dit systeem is er voor iedereen een adequate hooroplossing beschikbaar. Hoeveel uw eigen bijdrage en de vergoeding van uw hoortoestel is, hangt af van uw zorgverzekering en het type hoortoestel dat u toegewezen krijgt.

Op basis van dit systeem wordt u ingedeeld in één van de vijf zorgcategorieën. De categorisering bestaat uit verschillende stappen. Eerst wordt door middel van een medische check en een audiologische hoortest gekeken hoe uw gehoor is en u dient een vragenlijst in te vullen. De uitkomst van deze hoortest en vragenlijst bepaalt in welke categorie u wordt ingedeeld en voor welk soort hoortoestel u een vergoeding krijgt. Categorie één is voor eenvoudige gehoorproblemen, categorie vijf voor de zwaardere, complexe gehoorproblemen. Per categorie is een selectie hoortoestellen beschikbaar waar u een vergoeding voor krijgt. audibene kan u informeren over de geselecteerde hoortoestellen en de betreffende vergoedingen wanneer bekend is in welke categorie uw gehoorprobleem is valt.

Aanvullende verzekering
De aanschafprijs van hoortoestellen verschilt per verzekering. De hoogte van uw vergoeding en eigen bijdrage is daarom afhankelijk van de categorie waar u bent ingedeeld. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kan het zelfs zo zijn dat u een volledige vergoeding van uw eigen bijdrage krijgt uit uw aanvullende verzekering.

Vaker een hoortoestel aanschaffen
De hoogte van de bijdrage van de zorgverzekering voor een toegewezen hoortoestel verschilt per zorgverzekering. 1 keer in de 5 jaar wordt vanuit de zorgverzekering een vergoeding gegeven voor hoortoesellen. U dient toestemming aan uw zorgverzekering te vragen voor nog een vergoeding, als u vaker dan één keer per vijf jaar een hoortoestel koopt.

Bent u op zoek naar een nieuw hoortoestel
of wilt u meer informatie over vergoedingen?

Van de eerste aanpassing tot het optimale hoortoestel
Laat audibene u op weg helpen en begeleiden naar een nieuw hoortoestel. Evenals met het aanpasproces en het minderen van de kosten met de zorgverzekeraar. Wij leiden u rechtstreeks naar een partner audicien bij u in de buurt. Alle audiciens uit ons partnernetwerk zijn onafhankelijk en geselecteerd op basis van strikte richtlijnen – bij deze audiciens zijn uw oren in goede handen! Bovendien staat audibene u graag telefonisch te woord met een gratis passend advies. Wij informeren u over de onderwerpen van gehoorverlies tot hoortoestellen en vergoedingen. Geniet dus van een dubbel advies: eenmaal door audibene en eenmaal door een audicien bij u in de buurt.

Een hoortoestel gemakkelijk geregeld – met audibene
Bij de zoektocht naar uw nieuwe hoortoestel kunt u volledig vertrouwen op de diensten van audibene. Heeft u nog vragen over het onderwerp gehoorapparaten, audiciens, prijzen, vergoeding, eigen bijdrage, betaling of verrekening met contant geld? Of heeft u interesse in speciale hoortoestellen, wilt u meer weten over de algemene werkwijze van audiciens, of wilt u graag verdere informatie over de diensten van audibene? Aarzel dan niet, en neem gerust contact op met onze vriendelijke hoortoestellen-experts! Wij zullen u gratis, vrijblijvend en neutraal informeren over het onderwerp ‘gewoon goed horen’. We kijken uit naar uw telefoontje!

Kom meer te weten over uw mogelijkheden tot vergoedingen.