Oud koppel met gezien aan het wijnen

Vergoeding van hoortoestellen

Door het gebruik van hoortoestellen kan het gehoorverlies effectief worden tegengegaan. Het gehoorvermogen van iedere persoon wordt elk jaar slechter, voornamelijk het gehoorvermogen van mensen vanaf 50 jaar. Bij kinderen is het gehoorvermogen nog zeer sterk, maar door de jaren heen wordt dit steeds minder. Daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk een audicien te raadplegen.

In Nederland worden bepaalde gehoorapparaten deels vergoed door een aantal verzekeraars. Sinds 2013 geldt voor vergoedingen van hoorapparaten wettelijk het volgende systeem: het zogeheten functiegericht voorschrijven. Dit systeem is door Zorgverzekeraars Nederland in samenwerking met audiciens ontwikkeld.

Op deze pagina:
  • Eigen risico
  • Zo functioneert de betaling via de zorgverzekering
  • Een hoortoestel gemakkelijk geregeld

Audibene verkoopt uitsluitend geavanceerde hoortoestellen uit het topsegment. Dit betekent dat slechts enkele zorgverzekeraars vergoedingen aanbieden voor onze gehoorapparaten. Bij twee van deze zorgverzekeraars helpen we u met het indienen van een vergoedingsaanvraag. Als u verzekerd bent bij ASR, kunt u zelf een vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekering.

Eigen risico

De vergoeding voor hoortoestellen komt vanuit de basisverzekering. De aanschaf van een gehoorapparaat telt dus mee voor het verplichte eigen risico van uw verzekering. Dit betekent dat u, naast de eigen bijdrage, de eerste €385,- (2018) van de vergoeding zelf dient te betalen. Dit is uiteraard niet het geval als u al geen eigen risico meer hoefde te betalen aan uw zorgverzekering.

Het kan zijn dat u niet voor de vergoeding in aanmerking komt omdat uw gehoorverlies te gering is, maar u wel een hoorprobleem ondervindt. Ook kan het zijn dat u wordt ingedeeld in een lagere categorie waar uw gewenste hoorapparaten niet bij horen.

De hoogte van de bijdrage van een zorgverzekering voor een hoortoestel verschilt per zorgverzekering. 1 keer in de 5 jaar kan vanuit de zorgverzekering een vergoeding worden gegeven voor gehoorapparaten. U dient toestemming aan uw zorgverzekering te vragen voor nog een vergoeding, als u vaker dan één keer per vijf jaar een hoortoestel koopt.

Zo functioneert de betaling via de zorgverzekering

De betaling met sommige verzekeraars neemt, indien mogelijk, audibene van u over, u hoeft dan zelf niets te ondernemen. Klanten die bij ASR verzekert zijn moeten echter zelf een aanvraag indien. Het maakt niet uit hoe u verzekerd bent, samen met ons kunt u het gemakkelijkst en veiligst naar een hoortoestel zoeken dat u nodig hebt.

Een hoortoestel gemakkelijk geregeld

Koppel die het heel gezellig met elkaar hebben

Bij de zoektocht naar uw nieuwe hoortoestel kunt u volledig vertrouwen op de diensten van audibene. Heeft u nog vragen over het onderwerp gehoorapparaten, audiciens, prijzen, vergoeding, eigen bijdrage, betaling of verrekening met contant geld? Of heeft u interesse in speciale hoortoestellen, wilt u meer weten over de algemene werkwijze van audiciens, of wilt u graag verdere informatie over de diensten van audibene? Aarzel dan niet, en neem gerust contact op met onze vriendelijke hoortoestellen-experts! Wij zullen u gratis, vrijblijvend en neutraal informeren over het onderwerp ‘gewoon goed horen’. We kijken uit naar uw telefoontje!

Gerelateerde artikelen