
Wat kost een gehoorapparaat?
Gehoorapparaten kopen is een belangrijke stap naar een beter gehoor. Daarom is het belangrijk om u te informeren over de prijzen van gehoorapparaten. Er moet rekening worden gehouden met de subsidie van de zorgverzekering, de financiering en de verschillende modellen, van de basis- tot de topklasse. Op deze pagina hebben we alle belangrijke informatie voor u op een rijtje gezet.
Op deze pagina:
- Wat kost een gehoorapparaat?
- Premium gehoorapparaten
- De middenklasse
- Basis hoortoestellen
- Wat kunt u vergoed krijgen?
- Een gehoorapparaat kopen - waar moet u op letten?
- De service van audibene
Wat kost een gehoorapparaat?

De hoortoestelmarkt bestaat grofweg uit 3 klassen: de premium (of vrije-markt) toestellen, de middenmoot en de basis hoortoestellen. Afhankelijk van het merk, het model en de audicien waar u het toestel koopt kan de prijs verschillen. Over het algemeen kan de prijs van een hoorapparaat oplopen van €100 voor een heel eenvoudig toestel, tot €2000 per oor voor de premium gehoorapparaat. Bij audibene bieden we uitsluitend premium toestellen aan.
Gebaseerd op uw persoonlijke hoorsituatie en behoeften is een bepaald hoorapparaat wel- of niet geschikt voor u. Wilt u de allernieuwste functies en een luxe toestel? Dan is een gehoorapparaat uit de premiumklasse het meest geschikt voor u. Maar u kunt natuurlijk ook genoeg hebben aan een simpeler toestel.
Premium gehoorapparaten
De prijzen voor gehoorapparaten die tot het premium segment behoren liggen tussen de 1.500 euro en 2000 euro per toestel. Doordat zorgverzekeraars deze toestellen vaak als een luxe product zien, worden deze gehoorapparaten meestal niet of nauwelijks vergoed. Wel bieden hoorapparaten uit het premium segment vaak meer opties en functies om het toestel naar uw behoeften in te stellen. Bovendien zijn deze toestellen erg geschikt voor lastigere situaties met bijvoorbeeld veel verschillende mensen en achtergrondgeluiden, of wanneer het gehoorverlies heel zwaar is. Andere functies die premium toestellen kunnen bieden zijn:
- Betere ruimtelijke oriëntatie door middel van allround luisteren
- Automatische aanpassing aan verschillende situaties
- Multimedia-toepassingen (uw hoortoestel verbinden met uw eigen smartphone of TV)
- Vormen en kleuren naar eigen voorkeur
Voorbeelden van premium hoorapparaten
De middenklasse
De prijzen voor hoortoestellen uit de middenklasse liggen tussen de 900 en 1500 euro. Een deel van dit bedrag wordt vergoed, als u in aanmerking komt voor de vergoeding van de zorgverzekering. Daarvoor krijgt u een betrouwbaar hoorapparaat dat vele functies biedt. De volgende functies gelden voor apparaten uit de middenklasse:
- Spraak wordt herkend en benadrukt
- Probleemloos doelgericht horen
- Draadloze verbinding met externe audiobronnen
Basis hoortoestellen
Hoortoestellen uit de basisklasse hebben een prijs van ongeveer 100 tot 900 euro. Een deel hiervan wordt vergoed door uw zorgverzekeraar als u in aanmerking komt voor vergoeding. Een toestel uit deze categorie zal u de minimale ondersteuning geven die het oor nodig heeft. Vooral als u vaak thuis bent geven hoorapparaten uit de basisklasse een grote meerwaarde – actieve mensen daarentegen, worden over het algemeen hoorapparaten uit een hogere klasse aangeraden. Daarnaast zijn deze toestellen het meest geschikt voor mensen met licht tot matig gehoorverlies – meer dan dat kan een basis toestel vaak simpelweg niet aan. De volgende kenmerken karakteriseren hoortoestellen uit deze categorie:
- Gebaseerd op moderne digitale technologie
- Nauwelijks feedback
- Verschillende beschikbare hoorprogramma’s
Wat kunt u vergoed krijgen?

Voor veel gehoorapparaten kunt u een deel vergoed krijgen door uw zorgverzekering. Zeker bij aankoop van de toestellen uit het basis- en middensegment komt vaak een gedeeltelijke vergoeding. U betaalt wel vaak een eigen bijdrage die zo rond de 25% ligt bij de meeste zorgverzekeraars.
Hoorapparaten uit de vrije markt (ofwel premium hoortoestellen) worden bij veel zorgverzekeraars helaas niet vergoed. Toch zijn er wel een aantal bij die wel vergoeding bieden, zoals DSW, ONVZ en VvAA.
Een gehoorapparaat kopen - waar moet u op letten?
Aangezien hoorapparaten complexe medische producten zijn, kunnen ze in Nederland niet zoals andere producten in een winkel worden gekocht of online worden besteld. Als u hoortoestellen wilt kopen, komt er altijd eerst een adviesgesprek en een aanpassing van de toestellen vóór het aankoopproces bij kijken. Dit zorgt ervoor dat de hoorapparaten het gehoorverlies effectief compenseren.
In principe moet u duidelijk zijn over uw behoeften voordat u hoorapparaten koopt. Als u een rustige levensstijl leidt of geïnteresseerd bent in betaalbare toestellen, dan zijn hoortoestellen uit de basisklasse de juiste keuze. Bent u echter een actief persoon met een voorkeur voor praktische functies, dan kunt u beter een toestel uit de midden- of premium klasse kopen.
De service van audibene

U bemachtigt uw nieuwe gehoorapparaten bij audibene tegen een eerlijke prijs. Ons doel is om nauw met de partneraudicien en met u samen te werken, om de beste oplossing te vinden voor uw hoorsituatie. Onze hoor experts bespreken graag uw opties gebaseerd op uw voorkeuren en levensstijl. U hebt de keuze tussen de beste merken die beschikbaar zijn in Nederland, zoals Signia, Widex en de audibene HORIZON. U kunt ook bij ons terecht voor de volgende gratis diensten:
Wij adviseren u graag over de nieuwste hooroplossingen en wat ze in uw situatie kunnen betekenen.
Onze (partner)audiciens meten gelijk op de eerste afspraak de modernste hoortoestellen bij u aan en passen het helemaal aan aan uw wensen
Bij audibene weten we hoe belangrijk het is om uw gehoorapparaat zonder druk uit te kunnen testen. Daarom kunt u bij ons het toestel 30 dagen lang uittesten.
audibene regelt alle communicatie met de (partner)audicien voor u - dat is wel zo makkelijk!
Als u problemen heeft met het toestel, hebt u recht op garantie tot 5 jaar na de aankoop.