In-het-oor gehoorapparaten

De zogenaamde in-het-oor gehoorapparaten (IHO) worden in de gehoorgang of de oorschelp geplaatst en zijn daarom bijna onzichtbaar. In tegenstelling tot een achter-het-oor hoorapparaat (AHO) zit er geen gedeelte achter het oor. Bij een IHO toestel zitten alle onderdelen van het apparaat in dezelfde behuizing: zowel de microfoon, de speaker, het filter en de batterij zitten in het  oor.

Op deze pagina
  • Welke soorten in-het-oor hoorapparaten zijn er?
  • De voor- en nadelen van IHO gehoorapparaten
  • Voorbeelden van IHO gehoorapparaten

IHO hoortoestellen kunnen gemaakt worden door de audicien. Dit toestel is dan gebaseerd op de oorafdruk van de persoon. IHOs zijn nauwelijks van het oor te onderscheiden doordat deze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Hoewel grotere gehoorapparaten meestal een stuk krachtiger zijn, zijn IHOs tegenwoordig soms ook geschikt voor ietwat zwaarder gehoorverlies – al zal iemand met echt zwaar gehoorverlies toch bijna altijd een achter-het-oor hoortoestel nodig hebben. Momenteel kiest ongeveer 10% van de Nederlandse hoortoesteldragers voor in-het-oor gehoorapparaten.

Er zijn veel verschillende soorten IHOs. Op deze pagina zetten we ze voor u op een rijtje.

Welke soorten in-het-oor hoorapparaten zijn er?

IIC (Invisible In The Canal)

Het IIC hoortoestel (Invisible In The Canal) is de kleinste versie van de IHO variant gehoorapparaten. Het is daarom een onzichtbaar hoorapparaat, omdat het diep in de gehoorgang zit. De voorwaarde voor dit type is dat de gehoorgang groot genoeg is om het IIC gehoorapparaat goed te laten passen. Hij werkt op een batterij die elke de vier dagen vervangen moet worden door de drager, afhankelijk van hoe het gedragen wordt. Een voorbeeld van IIC hoortoestellen zijn de Signia Nx van Signia en  Evolv AI van Starkey

CIC (Completely In The Canal)

Het CIC hoortoestel (Completely In The Canal) is de op één na kleinste in-het-oor variant en zit in het buitenste deel van de gehoorgang. De audibene lite valt bijvoorbeeld in deze categorie. CIC-hoorapparaten hebben een trekkoordje aan het uiteinde van het hoortoestel om het in- en uitdoen makkerlijker te maken.

Goed om te weten

Het CIC gehoorapparaat is het meest gebruikte in-het-oor model. Het is de perfecte balans tussen zoveel mogelijk technische functies en een onopvallend ontwerp. Bovendien kan het eenvoudig in de meeste gehoorgangen geplaatst worden en is het gebruiksvriendelijk.

ITC (In The Canal)

Het ITC (In The Canal) hoorapparaat zit in de gehoorgang en gedeeltelijk in de oorschelp. De grootte van het toestel maakt het mogelijk om een Bluetooth-verbinding in te bouwen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen individueel worden aangepast. audibene biedt bijvoorbeeld de audibene max in verschillende kleuren aan, zodat u een gehoorapparaat kunt kiezen dat bij uw haar- en huidskleur past.

Goed om te weten

Ben je op zoek naar handige technische functies zoals Bluetooth en een oplaadbare batterij? Dan is een ITC hoortoestel geschikt.

ITE (In The Ear)

IHO (In The Ear) hoortoestellen zijn het grootste model van de IHOs. Dit gehoorapparaat vult de hele oorschelp, net als een draadloze hoofdtelefoon. Net als de ITC is dit model verkrijgbaar in verschillende kleuren en is het uitgerust met handige extra functies. Het IHO hoorapparaat kan bijvoorbeeld in- en uitgeschakeld worden met een geïntegreerde knop op het oppervlak van het toestel.

De voor- en nadelen van IHO gehoorapparaten

Voor mensen die een onopvallend ontwerp heel belangrijk vinden kan een IHO-gehoorapparaat een goed alternatief zijn voor AHO-gehoorapparaten. Ze zitten diep in de gehoorgang en zijn van buitenaf nauwelijks zichtbaar. Het is belangrijk om te weten dat het kleine formaat van het in-het-oor hoortoestel de mogelijkheden voor technologie en extra functies beperkt. We hebben de voor- en nadelen hieronder op een rijtje gezet.

De voordelen van een IHO-hoortoestel:

  • Onopvallende pasvorm in het oor
  • Individueel aanpasbaar
  • Hoog draagcomfort tijdens sportactiviteiten

Nadelen van een IHO-hoortoestel:

  • De gehoorgang moet groot genoeg zijn
  • Alleen geschikt voor licht tot matig gehoorverlies
  • De gehoorgang moet gezond zijn en vrij van ontstekingen
  • Vereist behendigheid om batterijen te vervangen
  • Extra functies zijn beperkt, afhankelijk van het type IHO

Goed om te weten

Hoe groter het IHO model, hoe beter de prestaties en hoe hoger het aantal functies. De prijs van een IHO hoortoestel varieert afhankelijk van het ontwerp, de geïntegreerde chip en het technologieniveau.