Senior man draagt koptelefoon, hij zit naast audicien tijdens een hoortest in een kliniek

Het gehoor

Het menselijke gehoor kan in drie anatomische delen worden onderverdeeld: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Op deze pagina kunt u lezen hoe het menselijk gehoor in elkaar zit en hoe handig de verschillende functies van het oor zijn.

Op deze pagina:
  • Het buitenoor
  • Het middenoor
  • Het binnenoor

Het buitenoor

Het buitenoor anatomie uitleg

Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, het oorlelletje en de gehoorgang – ook wel het gehoorkanaal genoemd. De vorm van de oorschelp is zo gevormd, dat het geluid wordt opgenomen en door de gehoorgang naar het trommelvlies wordt geleid. De gehoorgang is licht S-vormig en bij volwassen mensen ongeveer 2,5 cm lang. In het oor zijn haarcellen en kliertjes die oorsmeer, ook cerumen genoemd, produceren. Het oorsmeer houdt de huid vochtig en helpt om stof, oude huidcellen en ander vuil uit het oor te verwijderen.

Het middenoor

Het middenoor anatomie uitleg

Het middenoor begint bij het trommelvlies: een heel dun membraan, dat gaat trillen als er geluid doorheen gaat. De ruimte achter het trommelvlies wordt trommelholte genoemd en is via de buis van Eustachius met de keel- en neusholte verbonden. Hier bevinden zich de gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De gehoorbeentjes sturen de trillingen van het trommelvlies door naar het binnenoor, waardoor je het geluid hoort!

Het binnenoor

Het binnenoor anatomie uitleg

Verder in het binnenste van het hoofd, in een deel van het slaapbeen, bevindt zich het labyrinth. Het bestaat voor een deel uit het evenwichtsorgaan en voor een ander deel uit het slakkenhuis (cochlea). Het slakkenhuis is op te delen in drie met vloeistoffen gevulde delen. Daarbij omhullen de twee buitenste delen het orgaan van Corti. Hier worden de trillingen in elektrische signalen veranderd, die dan door de gehoorzenuw naar de hersenen worden gestuurd.

Deze elektrische signalen worden in de hersenen omgezet naar tonen, klanken en taal en geïnterpreteerd. Dan kunnen we spreken van gehoor.