
Gehoorverlies in Nederland
Heeft u gehoorverlies? Of kent u een dierbare die minder goed hoort? Dan bent u één van de vele Nederlanders die achteruitgang in het gehoor ervaren.
In 2015 stond er namelijk bij bijna 625.000 mensen ‘slechthorend’ in hun dossier bij de huisarts. De verwachting is echter dat het er in werkelijkheid veel meer zijn. Er is namelijk ook een deel dat rechtstreeks naar de audicien gaat en zijn of haar hoorprobleem niet bij de huisarts meldt. Bovendien zijn er slechthorenden die helemaal geen hulp zoeken. In principe kent bijna iedereen iemand in zijn of haar kennissenkring die een aandoening heeft aan het gehoor. Het is dan ook niets om u voor te schamen!
Bij wie komt gehoorverlies voor?
Problemen met het gehoor komen in alle lagen van de bevolking voor. Ook kan gehoorverlies op iedere leeftijd optreden. Zo had in 2013 bijna 2 op de 1000 pasgeboren kinderen een minder goed gehoor. 1 op de 1000 had zelfs gehoorverlies aan beide oren. Wel neemt de kans op slechthorendheid op latere leeftijd toe, vanwege de geluidsniveaus waar men in hun leven mee te maken hebben gehad. Volgens de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2012 van de GGD, het CBS en het RIVM heeft 17% van de 19-plussers moeite met het volgen van een groepsgesprek. Voor 65-plussers verdubbelt dat percentage bijna: van deze leeftijdsgroep heeft namelijk 32% moeite om een groepsgesprek te volgen.
De oorzaken van gehoorverlies

Over de afgelopen 25 jaar is er in Nederland geen duidelijke toe- of afname aan slechthorendheid waargenomen. Wel zijn sommige oorzaken minder sterk geworden en zijn er nieuwe oorzaken bijgekomen die een gevaar voor de gezondheid van de oren vormen. Zo is lawaai op het werk, ondanks de Arbowet, nog steeds een bedreiging voor een goed gehoor. De Arbowet verplicht namelijk gehoorbescherming voor werknemers die dagelijks blootstaan aan een geluid dat gemiddeld hoger is dan 85 decibel. Maar niet iedere werknemer draagt consequent gehoorbescherming. Ook worden we tegenwoordig in onze vrije tijd steeds meer blootgesteld aan harde muziek. Zo lopen jongeren extra risico op gehoorbeschadiging door het uitgaan of het bezoeken van concerten. Ook muziek luisteren via bijvoorbeeld oortelefoons kan gehoorbeschadiging veroorzaken wanneer het geluidsniveau hoger is dan 100 decibel. Het is belangrijk dat u de mate waarin u wordt blootgesteld aan hard geluid goed in de gaten houdt.
Tinnitus in Nederland
Naast slechthorendheid is tinnitus een veelvoorkomende aandoening in Nederland. De Stichting Hoormij meldt dat volgens onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) circa 10 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan tinnitus. De oorsuizen die bij dit ziektebeeld horen zijn voor 10 procent van de getroffenen heel erg vervelend. Ongeveer 25.000 Nederlanders hebben zoveel last van tinnitus dat ze er psychosociale problemen door ondervinden. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over tinnitus, zoals de symptomen en de behandelingen ervan.
Hulp bij gehoorverlies

Tegenwoordig worden er veel oplossingen aangeboden voor slechthorendheid. Afhankelijk van de oorzaak kan een chirurgische ingreep verbetering geven. Echter zal er voor de meeste slechtorenden een technologische oplossing zijn, bijvoorbeeld in de vorm van hoortoestellen. In de afgelopen jaren zijn er veel technologische ontwikkelingen gemaakt in de hoortoestellenmarkt: zo bezitten ze steeds meer functies voor het personaliseren van het toestel en worden ze bovendien steeds gemakkelijker bedienbaar door de drager. Toch zoekt niet iedereen hulp wanneer ze merken dat het gehoor achteruit gaat. De stap naar een hoortoestel is voor veel mensen toch nog groot – dit komt vaak doordat een hoortoestel geassocieerd wordt met ouderdom. Maar het mooie van een hoortoestel is juist dat het u helpt weer actief mee te doen aan de maatschappij en volop te genieten van het leven. Een hoortoestel is niets om u voor te schamen. En als u er toch tegenop ziet om een hoortoestel te dragen, zijn veel hoortoestellen tegenwoordig zo onopvallend ontworpen, dat ze nauwelijks meer zichtbaar zijn.
Kies de juiste oplossing voor u
Er is geen reden om rond te blijven lopen met gehoorproblemen. Slechthorendheid of tinnitus gaan in de regel helaas niet vanzelf over, maar er valt vaak met de juiste apparatuur goed mee te leven. De hoor experts van audibene helpen u graag bij het vinden van het juiste hoortoestel. Zij doen dat via het drie-stappen-plan: Eerst krijgt u een telefonisch adviesgesprek op basis van wat u in onderstaande vragenlijst hebt ingevuld. U kunt natuurlijk ook rechtstreeks bellen naar 055 80 80 140 bellen voor een adviesgesprek. De hoor expert bespreekt dan uw huidige hoorsituatie en geeft u inzicht in mogelijke hulpmiddelen. Zo zijn er hoortoestellen die naadloos samenwerken met moderne audio-apparatuur, of die de hinderlijke tonen van tinnitus verzachten. Na dit adviesgesprek bezoekt u één van onze partneraudiciens, of laat u een mobiele audicien bij u aan huis komen. Onze partners zitten verspreid door heel Nederland, waardoor er ook vast een geschikte audicien bij u in de buurt is. Tijdens uw bezoek wordt u verder geadviseerd en wordt er meteen een passend hoortoestel bij u aangemeten. Hierna kunt u tijdens een vrijblijvende proefperiode uw nieuwe hoortoestel testen. Bent u tevreden en ervaart u een beter gehoor? Dan pas hoeft u tot de werkelijke aanschaf overgaan. Probeer onze service dus gerust en ontdek de vele mogelijkheden om beter te kunnen horen!