mevrouw zit voorover gebogen met handen op de oren en kijkt moeilijk.

Gehoorverlies en stress

Een goed gehoor is essentieel voor een sociaal dagelijks leven met anderen. Als u last heeft van gehoorverlies, herkent u waarschijnlijk de volgende situatie: u bent in gesprek en moet zich hard concentreren om de persoon met wie u praat te horen. Deze inspanning om het gehoorverlies te compenseren, kan op de lange termijn tot stress leiden, zoals recente studies hebben aangetoond.

In dit artikel onderzoeken we deze bevindingen nader en laten we zien hoe hoortoestellen kunnen helpen om stress te verminderen.

Op deze pagina:
  • Verband tussen gehoorverlies en stress
  • Hoortoestellen als mogelijke oplossing
  • Tevredenheid hoortoestellen
  • Samenvatting
  • Bronnen

Het verband tussen gehoorverlies en stress

Een studie uit 2018 toonde aan hoe gehoorverlies samenhangt met stress. In het bijzonder werd leeftijd gerelateerd gehoorverlies bij oudere volwassenen geanalyseerd met betrekking tot depressie en stress. Aan het onderzoek namen 151 deelnemers deel met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar, die werden verdeeld in drie groepen: normaal gehoor, licht tot matig gehoorverlies en ernstig gehoorverlies.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat mensen met ernstig gehoorverlies in de spraakfrequenties een verhoogd risico hadden op klinisch significante stress. Hetzelfde gold voor deelnemers met gehoorverlies in het hoge frequentiebereik, ook wel bekend als hoogfrequent gehoorverlies. De wetenschappers concludeerden in het onderzoek dat gehoorverlies een potentiële trigger kan zijn voor stresssymptomen en depressie. Deze bevinding is belangrijk omdat leeftijd gerelateerd gehoorverlies wereldwijd veel voorkomt en meer dan een derde van de wereldbevolking ouder dan 65 jaar treft. [1]

Wist u dat…

Stress wordt niet alleen in verband gebracht met gehoorverlies, maar kan ook andere gehoorproblemen zoals tinnitus bevorderen of zelfs uitlokken. Naast lichamelijke oorzaken, zoals plotseling gehoorverlies of aanhoudende hoge bloeddruk, wordt stress beschouwd als een van de psychologische oorzaken van tinnitus. Langdurige stress kan de tinnitusgeluiden vaak zelfs versterken.

Hoortoestellen voor minder stress in het dagelijks leven

familie bij elkaar in de tuin

Moderne hoortoestellen met hoge prestaties worden steeds belangrijker en bieden een ideale lange-termijn oplossing voor gehoorverlies [2].

Misschien herkent u zich in deze alledaagse situatie: u wilt op een familiefeestje met uw dierbaren praten terwijl op de achtergrond luide muziek speelt en de kinderen vrolijk rondrennen. Situaties zoals een familiefeest moedigen eigenlijk vrolijke gesprekken aan, maar ze zijn vaak een uitdaging voor mensen met gehoorverlies. De lawaaierige omgeving maakt het al moeilijk genoeg om het gesprek te volgen, maar gehoorverlies betekent een extra inspanning voor de hersenen om het geluid te verwerken en de spraak te verstaan. Bovendien verstoort het constante vragen stellen de spraakstroom en raakt men snel uitgeput. Door dit soort situaties trekken veel mensen zich na verloop van tijd vaak terug.

Een onderzoek uit 2021 onderzocht of vermoeidheid en stress bij mensen met gehoorverlies kunnen worden verminderd door het gebruik van hoortoestellen. De resultaten tonen aan dat het gebruik van hoortoestellen met name luister gerelateerde vermoeidheid aanzienlijk kan verminderen, wat leidt tot een verbeterde en aangenamere luisterervaring [3].

Hoortoestellen kunnen stress verminderen en de levenskwaliteit verbeteren, vooral op het gebied van communicatie met andere mensen. Ze verbeteren het sociale leven en maken het veel gemakkelijker om deel te nemen aan sociale activiteiten. [4]. Dankzij beter spraakverstaan hoeft gehoorverlies in gesprekken niet langer gecompenseerd te worden door liplezen en voortdurend vragen stellen. De focus kan gemakkelijk en zonder stress op de inhoud van het gesprek worden gelegd.

Tevredenheid met hoortoestellen in alledaagse situaties

tevreden-met-hoortoestellen-infografiek

Hoortoestellen bieden veel voordelen in verschillende dagelijkse situaties en gebieden van het leven. Volgens het EuroTrak gehooronderzoek uit 2022 is een hoge mate van tevredenheid vooral duidelijk in één-op-één gesprekken.

Samenvatting

Samengevat illustreren de onderzoeken de invloed van gehoorverlies op ons welzijn en onze prestaties. Hoortoestellen spelen een doorslaggevende rol bij het verminderen van stress en het verbeteren van prestaties. De verschillende onderzoeksresultaten benadrukken het belang van een goed gehoor in zowel het sociale als het professionele leven. Dankzij moderne hoortoestellen kan een goed gehoor de levenskwaliteit duurzaam verbeteren.

Als u ook in uw dagelijks leven tekenen van gehoorverlies opmerkt, bent u bij ons aan het juiste adres. Onze audiciens zijn getrainde professionals die telefonisch advies kunnen geven over hoortoestellen en u een gratis proeftoestel kunnen aanbieden. U zult versteld staan hoe deze innovatieve toestellen uw luisterervaring positief kunnen beïnvloeden.

Bronnen

[1] Jayakody, D. M. P., Almeida, O. P., Speelman, C., Bennett, R. J., Moyle, T. C., Yiannos, J. M. & Friedland, P. (2018). Association between speech and high-frequency hearing loss and depression, anxiety and stress in older adults. Maturitas, 110, 86–91.

[2] Snapp, H. & Ausili, S. A. (2020). Hearing with one Ear: Consequences and treatments for Profound Unilateral Hearing loss. Journal of Clinical Medicine, 9(4), 1010.

[3] Storbjerg Houmøller, S. (2021). Self-Reported Hearing Aid Effectiveness in Patients with Age-Related Hearing Loss. Syddansk Universitet.

[4] Holman, J. A., Drummond, A. & Naylor, G. (2021). Hearing aids Reduce Daily-Life Fatigue and Increase social activity: a longitudinal study. Trends in hearing, 25, 233121652110527.

Geschreven door:
Raoul Bosvelt Cornelissen
Gediplomeerd triage audicien

Raoul Bosvelt Cornelissen uit Doesburg is 14 jaar gediplomeerd triage audicien. Hij adviseert klanten die op zoek zijn naar de beste hooroplossing en heeft al veel audibene klanten blij kunnen maken. Met zijn expertise kan hij een passend hoortoestel vinden voor bijna iedere situatie.