vrouw met grijs haar kijkt moeilijk voor haar uit

Gehoorverlies en productiviteit

Wist u dat gehoorverlies invloed heeft op uw prestatievermogen? Gehoorverlies gaat verder dan alleen een uitdaging voor uw gehoor – zoals recente onderzoeken hebben aangetoond, heeft het een aanzienlijke invloed op zowel prestaties als productiviteit. Zowel professionele als persoonlijke gesprekken kunnen een uitdaging worden wanneer spraakverstaan moeilijk wordt. Na verloop van tijd kan vermoeidheid toenemen omdat er veel concentratie nodig is om het gehoorverlies te compenseren. In dit artikel leert u meer over hoe gehoorverlies uw prestaties kan beïnvloeden en hoe u dit kunt tegengaan met moderne hoortoestellen.

Op deze pagina:
  • Gehoorverlies en productiviteit
  • Hoortoestellen als mogelijke oplossing
  • Samenvatting
  • Bronnen

Hoe gehoorverlies productiviteit beïnvloedt

De impact van gehoorverlies op het dagelijks leven wordt vooral duidelijk in gesprekken met andere mensen, vooral in een professionele context [1]. Gehoorverlies kan een negatieve invloed hebben op de sociale interactie en de productiviteit op het werk. Deze impact is duidelijk wanneer het aankomt op het begrijpen van werkinstructies of het bijwonen van vergaderingen. Gehoorverlies kan ertoe leiden dat belangrijke instructies verkeerd worden begrepen en aandachtig luisteren kan na verloop van tijd vermoeiend zijn. Deze belemmeringen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de arbeidsproductiviteit en -prestaties.

Uit een onderzoek uit 2020 bleek dat gehoorverlies gepaard gaat met een verminderde levenskwaliteit en lichamelijke gezondheidsproblemen. Gehoorverlies tast vooral het vermogen aan om spraak en geluiden te lokaliseren in lawaaierige omgevingen. Dit kan een probleem worden op het werk, vooral als het werk veel interpersoonlijke communicatie vereist [2].

vier-mensen-die-werken-in-de-bouw

U mist belangrijke informatie tijdens vergaderingen of gesprekken – dit vertraagt niet alleen het team, maar kan ook leiden tot verwarring en fouten en kan zelfs een verkeerde indruk geven van uw eigen capaciteiten.

Het is ook vermoeiend om constant alles te moeten geven om gesprekken te volgen. Dit kan u op de lange termijn vermoeien en uw prestaties verminderen. Een extra uitdaging is vaak het achtergrondgeluid. Of het nu in een open kantoor, op een bouwplaats of in een lawaaierige omgeving is – achtergrondlawaai maakt het nog moeilijker om te verstaan.

Het gehoor speelt ook een belangrijke rol bij het vroegtijdig herkennen van gevaren. Op de bouwplaats of in het verkeer zijn scherpe zintuigen nodig. Als u de sirene van een ambulance of de waarschuwingen van uw collega’s niet hoort, kan dat niet alleen gevaarlijk zijn voor u, maar ook voor anderen.

Een goed gehoor verbetert de communicatieve functie. Als u bijvoorbeeld in een vergadering zit en u kunt de helft van het gesprek niet verstaan, of als u moeite heeft en voortdurend naar rechts en links moet leunen, afhankelijk van waar mensen aan de tafel zitten, dan heeft dat natuurlijk invloed op uw vermogen om een beslissende bijdrage te leveren.

Raoul Bosvelt Cornelissen, gediplomeerde triage audicien

blonde-vrouw-kijkt-verdrietig-voor-haar-uit

Sociale contacten spelen echter niet alleen een rol in de werkcontext. Regelmatig contact met familie en vrienden is essentieel voor het welzijn. Een studie uit 2015 toonde aan dat weinig sociale interactie kan leiden tot minder energie in het dagelijks leven voor mensen met gehoorverlies [3]. Tegelijkertijd vereisen sociale vrijetijdsactiviteiten ook een intact gehoor. Met gehoorverlies zijn veel mensen afhankelijk van liplezen om hun gesprekspartners te begrijpen – een extra inspanning die tot uitputting leidt en de prestaties in het privéleven kan verminderen.

Hoe kunnen hoortoestellen helpen?

moeder-lacht-naar-kind-die-op-schoot-zit

Als u ook aan gehoorverlies lijdt en de effecten daarvan op uw prestatievermogen voelt, dan zijn moderne hoortoestellen de effectieve oplossing. Dankzij de technologische vooruitgang in de geneeskunde kunnen hoortoestellen veel meer dan alleen het gehoorverlies compenseren [1]. Tegenwoordig is de technologie zo ver gevorderd dat u dankzij hoortoestellen spraak gemakkelijk en natuurlijk kunt verstaan. Hierdoor blijft er meer kracht en energie over voor alledaagse ervaringen.

In 2021 werd een studie uitgevoerd om te onderzoeken of hoortoestellen luistervermoeidheid bij leeftijd gerelateerd gehoorverlies kunnen verminderen. De resultaten van deze studie toonden een significante vermindering van luister-geïnduceerde vermoeidheid met hoortoestellen [4].

Hoortoestellen nemen de spanning en uitputting weg die vaak gepaard gaan met gehoorverlies tijdens gesprekken. Ze zorgen voor een merkbaar betere luisterervaring en geven u de vrijheid om uw energie voor andere activiteiten te gebruiken.

info over tevredenheid hoortoestellen tijdens werk

Hoortoestellen bieden veel voordelen in verschillende dagelijkse situaties en gebieden van het leven. Volgens het EuroTrak gehooronderzoek uit 2022 vinden de meeste hoortoestel-dragers het gebruik van hoortoestellen voor werk zeer nuttig.

Samenvatting

Recente studies tonen aan dat hoortoestellen de prestaties kunnen verbeteren door de vermoeidheid die gepaard gaat met gehoorverlies te verminderen. Ze maken een moeiteloze luisterervaring mogelijk en zorgen ervoor dat dragers hun energie voor andere activiteiten kunnen gebruiken.

Als het dagelijks leven met gehoorverlies u ook uitput en uw energie zowel op het werk als thuis opslokt, dan kunnen onze hoor-experts u helpen. Ze helpen u het juiste hoortoestel te vinden voor uw individuele behoeften en werken exclusief samen met zorgvuldig geselecteerde audiciens om u de best mogelijke hoortoestelservice te bieden. Vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Bronnen

[1] Snapp, H. & Ausili, S. A. (2020). Hearing with one Ear: Consequences and treatments for Profound Unilateral Hearing loss. Journal of Clinical Medicine, 9(4), 1010.

[2] Füllgrabe, C. (2020). On the possible overestimation of Cognitive decline: The Impact of Age-Related Hearing Loss on Cognitive-Test Performance. Frontiers in Neuroscience, 14.

[3] Lund, K. (2015). Hearing loss, health, stress and work-life: How to reduce labour market stress among persons with hearing loss. Aalborg Universitetsforlag.

[4] Storbjerg Houmøller, S. (2021). Self-Reported Hearing Aid Effectiveness in Patients with Age-Related Hearing Loss. Syddansk Universitet.

Geschreven door:
Raoul Bosvelt Cornelissen
Gediplomeerd triage audicien

Raoul Bosvelt Cornelissen uit Doesburg is 14 jaar gediplomeerd triage audicien. Hij adviseert klanten die op zoek zijn naar de beste hooroplossing en heeft al veel audibene klanten blij kunnen maken. Met zijn expertise kan hij een passend hoortoestel vinden voor bijna iedere situatie.