Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt audibene.nl gebruik van cookies.

Deze melding niet meer tonen.

Symptomen, diagnose en behandeling

Bij plotselinge doofheid gaat het vaak om een eenzijdige perceptieve slechthorendheid, die het binnenoor beïnvloedt. Plotseling gehoorverlies kan bij alle leeftijden worden getroffen. In Nederland komt plotselinge doofheid jaarlijk bij 8 op de 100.000 mensen voor. De ernst van plotselinge doofheid is verschillend en het geneesmiddel hiervoor is nog steeds niet te vinden, aangezien de oorzaak nog niet bekend is.

Plotselinge doofheid kan zich lichtelijk ontwikkelen of leiden tot compleet gehoorverlies. Wanneer u vermoedt doof te worden, dan is het is verstandig om onmiddellijk een arts te raadplegen. Als uw plotselinge doofheid langer aanhoudt en leidt tot een gehoorverlies, dan kunnen hoortoestellen dit effectief compenseren.


Symptomen

De hevigheid van de symptomen van plotselinge doof- of slechthorendheid kunnen erg variëren, zelfs tot permanente doofheid aan toe. Karakteristiek voor plotselinge doofheid is onverwachte, veelal eenzijdige aanvang, zonder aanwijsbare oorzaak. Druk in het oor en tinnitus (oorsuizen) kunnen ook gelijktijdig in combinatie met plotselinge doofheid optreden.

Oorpijn is echter geen symptoom van plotselinge doofheid. Als een oor pijn doet, dan heeft dit dus een andere oorzaak, zoals een ontsteking. Wanneer het voelt alsof u een watje in het oor heeft dan kan dit duiden op plotselinge doofheid. Zo wordt bij ongeveer 25% van de mensen met plotselinge doofheid of duizeligheid ook hartklachten vastgesteld. Plotselinge doofheid kan ook leiden tot andere ziekten, zoals hormonale stoornissen. Hieronder worden een aantal symptomen van plotselinge doof- of slechthorendheid genoemd:

 • Geen verklaarbare oorzaak
 • Geen oorpijn
 • Paroxismaal optreden (treed onverwachts op)
 • Slechts in één oor

Bijbehorende symptomen

 • Duizeligheid
 • Afwijkend gevoel in de oorschelp
 • Een drukkend gevoel of tinnitus (oorsuizen)

Andere symptomen kunnen eveneens ook optreden. Er kan bijvoorbeeld een vervreemd effect optreden bij het luisteren naar muziek en bij vertrouwde stemmen.  


Diagnose stellen

info

Meer informatie over het thema ‘hoortest bij plotselinge doofheid’

 

Hoe werkt de Folwer test?

Bij de Folwer test worden afwisselend tonen naar beide oren gezonden. Het volumeniveau loopt sterk uiteen en wordt aangepast totdat de patiënt in beide oren het geluid even sterk hoort. Op basis van de vergelijking met het gezonde oor kan de ernst de vastgesteld worden.

Hoe werkt hersenstam-audiometrie?

Bij hersenstam-audiometrie worden de trillingen van het geluid gemeten die van de hersenstam naar de cortex worden geleid. Zijn de trillingen in de cortex meetbaar, dan kan er meestal aangenomen worden dat het slakkenhuis in orde is. Deze test maakt een onafhankelijke objectieve diagnose mogelijk.

Hoe werkt de oto-akoestische emissie?

Bij een oto-akoestische emissie (OAE), wordt een klein buisje dat is voorzien van een luidspreker en microfoon, in de gehoorgang gebracht. Dringen de door het buisje gegenereerde trillingen in het gezonde binnenoor, dan is er een meetbare reactie. Deze test is een objectieve hoortest en wordt daarom ook gebruikt bij jonge kinderen en baby’s.


Behandeling van plotselinge doofheid

info

Hoe helpen hoortoestellen bij plotselinge doofheid?

In principe kunnen hoortoestellen alleen helpen als er in ieder geval sprake is van slechthorendheid aan minstens één oor. Het beste is om de doofheid binnen 24 uur na het optreden te behandelen met de juiste medicatie (bijvoorbeeld cortison). Mocht dit niet het geval zijn, dan is het dragen van een hoortoestel een goede manier om te kunnen omgaan met het gehoorverlies. Geluiden worden door het hoortoestel weer beter hoorbaar en de omgeving wordt weer goed waargenomen. Als er sprake is van gehoorverlies in combinatie met tinnitus (oorsuizen) dan wordt een hoortoestel ook aanbevolen, aangezien deze speciale programma’s heeft voor de vermindering van tinnitus.Complicaties

Door een plotselinge doofheid kunnen verschillende complicaties ontstaan die het gehoor aantasten. Dit kan leiden tot de vermindering van het gehoor of zelfs doofheid. Deze gevolgen kunnen, afhankelijk van de individuele omstandigheden, op de korte als de lange termijn zijn. Een mogelijk gevolg op lange termijn is dat na plotselinge doofheid tinnitus (oorsuizen) ontstaat. Dit kan zich uiten in wisselende tonen gepaard met aanhoudende druk op het oor. In sommige gevallen volgt na een plotselinge doofheid innerlijke onrust en hartkloppingen. De bijwerkingen van de therapie van tinnitus komen echter amper voor.

Info

Welke individuele omstandigheden kunnen leiden tot plotselinge doofheid?

De exacte aanleiding van het ontstaan van plotselinge doofheid is niet bekend. Er zijn echter een aantal theorieën die in de KNO-geneeskunde gelden. In feite is het zo dat de circulatie van het binnenoor bij een plotselinge doofheid wordt verminderd. Een bekende oorzaak hiervan is stress. Een hectische omgeving een hoge tijdsdruk op het werk kan leiden tot storingen in de bloedsomloop die uiteindelijk het risico op het ontstaan van plotselinge doofheid verhogen.


Oorzaken van plotseling gehoorverlies

Aanleidingen van plotselinge doofheid zijn waarschijnlijk aandoeningen in de bloedsomloop van de kleinste bloedvaten (microcirculatie). De wetenschap over de reden waarom plotselinge doofheid optreedt, is slechts beperkt. Er wordt echter vaak van de volgende oorzaken uitgegaan:

 • Stress
 • Virale infecties of terugkomende aandoeningen (bijvoorbeeld herpes of waterpokken)
 • Aderverkalking en de daaruit volgende storingen in de bloedsomloop
 • Metabole ziekten zoals diabetes of een hoog cholesterolgehalte
 • Breuk van de ronde of ovale vensters
 • Aandoeningen in de cervicale wervelkolom (bijvoorbeeld zweepslag)
 • Verhoogde aggregatie van de bloedplaatjes (klonteren van het bloed)
 • Sluiting (trombose) van de bloedvaten in het binnenoor
 • Auto-immuunziekten
 • Acute otitis media

Er kan worden uitgegaan dat er ook nog andere aanleidingen zijn voor het ontstaan van plotselinge doofheid. Wat de aard van deze oorzaken is, wordt gediscussieerd in theorieën van verschillende artsen en experts.

Idiopatische plotselinge doof- of slechthorendheid

Idiopathisch betekent "zonder vindbare oorzaak", wat een belangrijke eigenschap is van plotselinge doof- of slechthorendheid. Het treedt onverwachts op en een oorzaak kan er niet gevonden worden. Na grondige onderzoeken zonder resultaten die een diagnose geven, wordt deze diagnose (diagnose door uitsluiting) gesteld.

Stress

Stress is vaak een oorzaak van plotselinge- door of slechthorendheid. Er wordt aangenomen dat het stresshormoon adrenaline de kleine bloedvaten kan belemmeren. De exacte pathogenese – dit wil zeggen het vormingsproces van de plotselinge doofheid – is niet bekend. Als u lijdt aan plotselinge doofheid, dan is het van belang dat u leert om te gaan met stress waardoor overbelasting wordt voorkomen. Het beoefenen van sport kan het stressgehalte ook aanzienlijk verminderen.


Gratis advies

Heeft u last van blijvende gehoorvermindering of wilt u meer informatie over gehoorverlies? Dan bieden wij u graag onze diensten aan en adviseren wij u gratis en vrijblijvend bij de keuze van een geschikt hoortoestel. Daarnaast kunt u onze hulp ontvangen bij het vinden van een audicien bij u in de buurt zoals Arnhem, Almere, Apeldoorn, Eindhoven, Tilburg, Utrecht, Enschede, Alkmaar, Amsterdam of andere steden in Nederland. Neem gerust contact met ons op via het telefoonnummer bovenaan de website!