Gaatje in het trommelvlies

Het trommelvlies is een dun membraan dat het binnenoor van het buitenste deel van het oor afsluit, ter bescherming tegen infecties en andere gevaren van buitenaf. Tegelijkertijd speelt het ook een essentiele rol in de overdracht van geluidsgolven en is het dus een belangrijk onderdeel in het hoorproces (klik hier voor meer informatie over het gehoor). Als er sprake is van een gaatje in dit gevoelige membraan dan spreken artsen van een zogenaamd ‘geperforeerd trommelvlies’.

Op deze pagina vindt u belangrijke informatie over een gaatje in het trommelvlies. Deze informatie omvat de oorzaken, mogelijke symptomen, hoe de KNO-arts de diagnose stelt en de behandelingsmogelijkheden. Indien u nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op – geheel gratis en vrijblijvend.

Op deze pagina:
  • Symptomen
  • Oorzaken
  • Diagnose en behandeling

Symptomen

De meest-voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn aan het oor
  • Bloed uit het oor
  • Een loopoor (pus uit het oor)
  • Gedeeltelijk gehoorverlies

In zeldzame gevallen kunnen oorsuizen en trillende oogbewegingen ook voorkomen.

Oorzaken

Oor en trommelvlies anatomie model

De oorzaken van zo’n gaatje kunnen heel divers zijn. Een gaatje kan door plotseling trauma aan het trommelvlies komen, bijvoorbeeld door een wattenstaafje dat te diep het oor in is gegaan (wij adviseren u ook om nooit wattenstaafjes in uw oor te gebruiken). Daarnaast kan hoofdletsel, een explosie, plotseling hoogteverschil (bijvoorbeeld vliegen of duiken) of plotselinge drukveranderingen. Al deze dingen kunnen leiden tot een scheurtje of gaatje in het trommelvlies.

Bovendien kan het gaatje ontstaan door een ontsteking in het middenoor. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een acute ontsteking en een chronische ontsteking.

Bij een acute ontsteking onstaat er een ophoping van pus dat uiteindelijk het trommelvlies doorbreekt. Door dit gaatje in het trommelvlies wordt het pus naar buiten afgevoerd. In dit stadium worden de klachten plotseling versterkt (pijn, licht bloeden, een drukgevoel). Via het gaatje in het trommelvlies krijgt het middenoor meer lucht en kan de ontsteking genezen. Normaliter gaat het gaatje dan ook na een tijdje uit zichzelf weg.

Een chronische middenooronsteking gaat bijna altijd gepaard met een gaatje in het trommelvlies.

Diagnose en behandeling

Blonde vrouw met gehoorproblemen in roze shirt trommelvlies aandoening gaatje in trommelvlies

Door een oorspiegeling (otoscopie) of microscopie kan een arts een definitieve diagnose stellen. Er zal ongetwijfeld ook een hoortest afgenomen worden, waardoor onder andere de betrokkenheid van het binnenoor uitgesloten kan worden.

Vaak genezen kleine scheurtjes vanzelf. Grotere gaatjes of scheurtjes in het trommelvlies moeten worden rechtgestrokken en gespalkt door de KNO-arts. Wanneer deze methode niet werkt kan het trommelvlies ook chirurgisch weer worden afgesloten. In ernstige gevallen moet er een reconstructie door middel van Tympanoplastiek gedaan worden.

In sommige gevallen is er blijvend gehoorverlies. Mocht dit het geval voor u zijn, neem dan contact op met een van onze hoor-experts om gratis en vrijblijvend een hoortoestel uit te proberen.