
Middenoorontsteking
Een acute middenoorontsteking (otitis media acuta) is een ziekte, die meestal begint met een verkoudheid en erg pijn kan doen. Virussen ontsnappen via de nasofaryngeale ruimte (het neus- en reukgedeelte) via de Buis van Eustachius in het middenoor en het trommelholteslijmvlies dat ontstoken is. Er ontstaan drukveranderingen in het middenoor, waardoor de trilling van de trommelvlies wordt aangetast en de geluidsgeleiding beperkt wordt.
Hieronder vindt u belangrijke informatie over de symptomen, diagnose en behandelwijze van een middenoorontsteking. Daarnaast informeren wij u over de oorzaken en eventuele complicaties.
Op deze pagina:
- Symptomen
- Diagnose
- Behandeling
- Huismiddeltje tegen middenoorontsteking
- Oorzaken
- Middenoorontsteking en hoortoestellen
- Mogelijke complicaties
- Middenoorontsteking bij kinderen
Heeft u last van een middenoorontsteking in combinatie met slechthorendheid? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u kosteloos, vrijblijvend en persoonlijk!
Symptomen
Middenoorontsteking gaat gewoonlijk gepaard met ernstige oorpijn. Er zijn echter ook andere symptomen, waarvan de meeste voortkomen uit die oorpijn:
- Zwak gevoel
- Roodheid een zwelling
- Drukgevoel in het oor
- Duizeligheid
- Koorts
- Hoofdpijn
- Geleidend gehoorverlies
- Oorsuizen (tinnitus)
- Vocht achter het trommelvlies
- Scheur of gaatje in het trommelvlies
- Loopoor
Diagnose
Om middenoorontsteking vast te stellen onderzoekt de KNO-arts uw trommelvlies met behulp van een otoscoop (oorspiegel met lichtbron en een vergrootglas) en bepaalt dan welke behandelwijze nodig is (of niet). Een hoortest wordt gedaan om geleidend gehoorverlies vast te stellen en de oorzaak van de ontsteking te vinden. Vaak wordt er ook een uitstrijkje gedaan. Met behulp van een bacteriologisch onderzoek kan de exacte oorzaak worden onderzocht en kan een eventuele antibioticakuur gebruikt worden voor de behandeling. Voor het vaststellen van de behandeling moet wel rekening gehouden worden met oorpijn veroorzakende ziekten, zoals diabetes of allergieën.
Hoe werkt een uitstrijkje bij een middenoorontsteking?
Er wordt een uitstrijkje van het middenoorslijmvlies gedaan met een steriel wattenstaafje, borsteltje of spateltje. Op basis hiervan wordt de oorzaak van de ontsteking door de arts bepaald.
Hoe verloopt de antibioticakuur?
Een antibioticakuur wordt vaak gebruikt als behandeling van middenoorontsteking. Sommige kuren vernietigen de oorzaak van de ontsteking, waardoor de ontsteking geremd wordt. De kuur duurt meestal zeven dagen, maar dit wordt altijd door de KNO-arts bepaald.
Behandeling
In principe behandelt de arts tijdens de eerste een tot twee dagen de symptomen van de middenoorontsteking, niet de oorzaken. Dit is in de geneeskunde een gebruikelijke methode. Voor het behandelen van de symptomen worden middelen als neussprays, neusdruppels of pijnstillers gebruikt, zoals paracetamol.
Als de middenoorontsteking niet behandeld wordt, kunnen er ernstigere gevolgen zijn:
- Verlamming van de gezichtsspieren
- Ontsteking van het rotsbeen (onderdeel van je slaap)
- Ontsteking van het binnenoor
- Hersenvliesontsteking
- Permanent gehoorverlies
Meestal wordt een antibioticakuur voorgescrheven als pijnstillertherapie. Dit is ook nodig als er na 7-10 dagen na de behandeling nog geen verbetering is. In sommige gevallen moet de arts een kleine snee in het trommelvlies maken. Wees gerust, dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, en zorgt ervoor dat de vloeistof uit het oor kan lopen. Gelijk daarna wordt de pijn een stuk minder. Bovendien kan bijvoorbeeld hoofdpijn, druk in het oor en koorts worden verlicht.
Huismiddeltje tegen middenoorontsteking
Er zijn een aantal populaire remedies die u zelf thuis kan uitvoeren om de oorontsteking te verlichten. De meest populaire is in stukjes gesneden rauwe uien die in een linnen doek gelegd worden en tegen het aangetaste oor gedrukt worden. Dit kan ook gedaan worden met aardappelen, al moeten deze vooraf gekookt en gestampt worden. Uien en aardappelen hebben een antibacteriële werking. Als laatste kunt u het oor met een rode lamp bestralen. Hierbij is het wel belangrijk dat het niet te warm wordt.
Ondanks dat deze remedies bestaan, wordt een bezoek aan de KNO-arts bij acute klachten zeer sterk aanbevolen!
Oorzaken
Er twee fundamentele problemen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een middenoorontsteking:
- Slechte beluchting van het middenoor
- Een eerdere infectie
De beluchtingsbeperking ontstaat vaak doordat de Buis van Eustachius verstopt zit. Vaak komt het echter voor dat de infectie ontstaat door ziektekiemen van buitenaf, waardoor een van de volgende situaties kan ontstaan:
- Een infectie van de neus- en keelholte gaat via de Buis van Eustachius naar het middenoor;
- In sommige gevallen komt de infectie via een defect in het trommelvlies van buiten direct in het middenoor;
- In zeer zeldzame gevallen komt de infectie uit de bloedbaan in het middenoor terecht.
Middenoorontsteking en hoortoestellen
Chronische middenoorontsteking kan leiden tot gehoorverlies. Hoortoestellen helpen in dit geval bij het creëren van een hogere kwaliteit van leven. Tijdens een middenoorontsteking zouden hoortoesteldragers rekening moeten houden met het volgende: een in-het-oor hoortoestel (IHO) of achter-het-oor hoortoestel (AHO) met een gesloten oorstukje is bij een chronische middenoorontsteking af te raden vanwege de slechte beluchting. Een aanrader zijn achter-het-oor hoortoestellen (AHO), met een dunne slang in het oor. Zo blijft het oor van voldoende lucht voorzien.
Belangrijk: het dragen van hoortoestellen kan geen middenoorontsteking veroorzaken, omdat de infectie in het algemeen via de mond en keel verloopt.
Mogelijke complicaties
Bij een middenoorontsteking kunnen zich veel verschillende complicaties ontwikkelen die de gezondheid sterk beïnvloeden, maar dit komt eigenlijk zelden voor. Een veel voorkomende complicatie is een ontsteking van de mastoïd (uitstekend bot achter het oor). Artsen spreken dan ook wel van een acute mastoïditis, die zich kenmerkt door roodheid en zwelling van de huid op dit punt.
Frequente middenoorontstekingen brengen het gevaar met zich meer, dat het chronisch wordt. Hierdoor komt er mogelijk een litteken op het trommelvlies en de gehoorbeentjes kunnen beschadigd raken. Deze gehoorbeentjes zijn maar een paar millimeter groot en kunnen door een chronische middenoorontsteking vergroeien of zelfs vernietigd worden. Beide zorgen mogelijk voor blijvende gehoorbeschadiging, die bij de eerste tekenen hiervan door een KNO-arts moet worden onderzocht.
Zeldzame gevallen
Griep-otitis
Dit is een door griepvirus veroorzaakte middenoorontsteking. Dit is een van de meest ernstige vormen van acute otitis media en kan zelfs leiden tot volledige doofheid van het betroffene oor.
Mazelen otitis
Deze ontstaat door de overdracht van bacteriën die via het bloed in het oor komen. Dit leidt vaak tot celvernietigende ontsteking van het slijmvlies en een ontstoken trommelvlies.
Mucosus otitis
Dit is een speciale vorm van middenoorontsteking. In ernstige stadia kan deze vorm leiden tot een hersenvliesontsteking.
Otitis bij baby's
Een middenoorontsteking bij baby’s wordt vaak geassocieerd met een infectie van de bovenste luchtwegen. Dit komt bijvoorbeeld door een verkoudheid of griep. Dit is dan vergelijkbaar met een doorsnee acute middenoorontsteking.
Middenoorontsteking bij kinderen
Door middel van preventie kunnen frequente middenoorontstekingen bij kinderen worden vermeden. Kinderen tot en met 6 jaar worden het vaakst getroffen door een acute middenoorontsteking. Tijdens het eerste jaar van het leven wordt maar liefst 50% getroffen door een ontsteking in het middenoor, in het derde jaar is dit 80%. Het grootste gevaar is dat de klachten van het kind niet serieus genomen worden en de ziekte niet behandeld wordt, wat snel kan snel leiden tot een blijvend gehoorverlies bij het kind. De volgende symptomen zijn mogelijk een belangrijke aanwijzing dat uw kind getroffen is:
- Stijgende lichaamstemperatuur
- Koorts van meer dan 39 ° Celsius
- Het kind raakt voortdurend een van de oren aan
- Pijn in de buikstreek
Bij baby’s en jonge kinderen, die vaker een middenoorontsteking hebben, kan er sprake zijn van een vergroting van de amandelen. In zo’n geval moet u letten op de volgende symptomen:
- Moeite met ademhalen door de neus
- Ophoping van vocht achter het trommelvlies
- Verschillende middenoorontstekingen binnen één jaar