verschillende hoortoestellen door de tijd heen

Geschiedenis van hoortoestellen

Gehoorverlies is geen modern fenomeen, maar een realiteit die we al heel onze geschiedenis kennen. Voor onze voorouders, de jagers en verzamelaars van vroeger, was een goed gehoor essentieel om te overleven. Als ze hun gehoor verloren, waren hun mogelijkheden uiterst beperkt. Sinds die tijd zijn we ver gekomen, maar hoe is eigenlijk allemaal begonnen?

Van de oortrompet tot de microchip

verschillende afbeeldingen van hoortoestellen door de jaren heen

In de 18e eeuw had de Duitse componist Ludwig van Beethoven heel andere mogelijkheden. Hij gebruikte een geavanceerde en, voor die tijd, zeer moderne uitvinding om hem te helpen luisteren. De ingenieuze componist beschikte nog niet over digitale technologie. Maar hij gebruikte al wel zogenaamde oortrompetten. In de lengte gebogen en voorzien van trechters aan de uiteinden, konden ze al een maximale versterking van 30 decibel (dB) bereiken.

Vroegere tijdgenoten zouden echter nooit hebben durven dromen van de mogelijkheden die we vandaag de dag hebben. Dit komt omdat de ontwikkeling van hoortoestellen snel is gegaan. De prestaties van moderne digitale hoorsystemen nemen voortdurend toe. Nieuwe generaties microchips in de kleine toestellen zorgen hiervoor.

Tijdlijn van alle ontwikkelingen in hoortoestellen

Van de vroege prehistorie tot het tijdperk van de moderne mens: we hebben voor u een compleet overzicht samengesteld van de belangrijkste en meest baanbrekende ontwikkelingen in de geschiedenis van hoortoestellen.

tijdlijn hoortoestellen

Toekomst van hoortoestellen

Vorig jaar ontving een team van onderzoekers, waaronder hoortoestelfabrikant Sivantos (voorheen Siemens), de Duitse President’s Future Prize voor een baanbrekende ontwikkeling op het gebied van hoortoestellen. Het heeft er onder andere voor gezorgd dat natuurlijk, ruimtelijk horen ook beschikbaar is voor dragers van hoortoestellen.

De prijsuitreiking is echter ook een aanwijzing: het benadrukt dat de technologische ontwikkeling van hoortoestellen nog lang niet ten einde is. Integendeel, er komen voortdurend nieuwe functies bij. De nieuwste generatie hoortoestellen maakt het mogelijk om constant verbonden te zijn met de wereld om u heen. Heeft u vragen over moderne hoortoestellen? Onze audiciens van audibene kunnen u helpen met vragen over modellen, de nieuwste hoortoestelprijzen en nog veel meer.