man ligt te slapen in bed

Gehoorverlies en slaap

Gehoorverlies is merkbaar in veel alledaagse situaties. De constante inspanning om gesprekken te begrijpen en te volgen kan behoorlijk vermoeiend zijn en stress veroorzaken. Maar had u gedacht dat uw gehoorverlies u zelfs kan vergezellen naar uw slaap en de kwaliteit van uw slaap kan beïnvloeden? Als u last heeft van onrustige of zelfs slapeloze nachten, kan gehoorverlies of tinnitus de oorzaak zijn.

In dit artikel leest u hoe gehoorverlies en slaap met elkaar verbonden zijn en hoe hoortoestellen u kunnen helpen om te genieten van rustgevende nachten.

Op deze pagina:
  • Gehoorverlies en slaap
  • Tinnitus en slaap
  • Hoortoestellen als mogelijke oplossing
  • Samenvatting
  • Bronnen

Hoe gehoorverlies uw slaap kan beïnvloeden

man zit op rand van zijn bed

De uitdaging van slechthorendheid uit zich niet alleen in misverstanden in alledaagse gesprekken, maar ook in veelvuldig vragen om te begrijpen wat er gezegd wordt. Deze extra inspanning kan de nachtrust verstoren. Gehoorverlies vergt overdag veel concentratie en kan de stress verhogen. Dit loopt vaak door in de nacht, terwijl het lichaam eigenlijk zou moeten rusten.

De resultaten van een onderzoek uit 2019 naar de relatie tussen gehoorproblemen en slaapstoornissen gaven aan dat gehoorproblemen de slaap kunnen beïnvloeden door de slaaparchitectuur te veranderen. Slaaparchitectuur omvat de volgorde en stadia van de slaap. Daarnaast kan de moeite met verstaan stress veroorzaken die uw slaap beïnvloedt (1).

Wist u dat…

Slaaparchitectuur beschrijft het proces van slaap en is onderverdeeld in verschillende fasen. Slaap bestaat uit twee hoofdtypen: Rapid Eye Movement (REM) slaap en Non-REM slaap. Non-REM slaap omvat lichte, middellange en diepe slaap, terwijl REM slaap wordt gekenmerkt door dromen.

Tinnitus als bron van slaapverstoring

Naast de effecten van gehoorverlies kan tinnitus ook de slaap verstoren en zo de levenskwaliteit aantasten. Tinnitus kan worden gekenmerkt door voortdurend gerinkel, gezoem of gesis in één of beide oren. Dit fenomeen treedt vooral op wanneer u wordt blootgesteld aan harde geluiden of wanneer u gestrest bent. Vooral de stress die wordt veroorzaakt door veeleisende luistersituaties met omgevingsgeluid, zoals in een lawaaierige werkomgeving, kan niet alleen tinnitus veroorzaken, maar ook bestaande tinnitusgeluiden verergeren.

Stel u voor dat u tinnitus hebt en ‘s ochtends in de file staat – de stress van deze situatie kan het suizen in uw oren versterken. Als u ook het grootste deel van de dag in een lawaaiige werkomgeving doorbrengt, is tinnitus een constante uitdaging en kan het zelfs uw gehoor aanzienlijk aantasten. Of het nu in een open kantoor, op een bouwplaats of in fabrieken met luide machines is – de effecten van harde achtergrondgeluiden kunnen u tot diep in de nacht bijblijven. Uit een onderzoek uit 2011 onder 298 mannen die blootgesteld waren aan lawaai op het werk, bleek dat oorsuizen het grootste probleem was voor een goede nachtrust, gevolgd door andere gehoorproblemen zoals gehoorverlies (2). Dit illustreert niet alleen hoeveel impact tinnitus kan hebben op het dagelijks leven, maar ook hoe het de kwaliteit van uw slaap kan beïnvloeden.

Hoe hoortoestellen uw slaapkwaliteit kunnen verbeteren

mevrouw zit in bed terwijl ze zich uitstrekt

Moderne hoortoestellen kunnen helpen bij een rustige slaap in het geval van gehoorverlies of tinnitus. Deze kleine technologische wonderen zorgen voor stressvrije luistersituaties in het dagelijks leven door het verbeteren van het algemene gehoor en in het bijzonder het verstaan van spraak. Ze verwerken spraak en omgevingsgeluid voor een natuurlijke hoor-ervaring. Met behulp van moderne hoortoesteltechnologie krijgt u weer controle over uw geluid en achtergrondlawaai en kunt u zelfs gesprekssituaties in lawaaiige omgevingen met gemak aan. Er zijn ook hoortoestellen die speciaal ontworpen zijn voor mensen met tinnitus. De zogenaamde tinnitus-noiser is een functie in het hoortoestel die de vervelende tinnitusgeluiden maskeert met een aangenaam geluid. De hersenen leren om de tinnitusgeluiden naar de achtergrond te verplaatsen zodat ze minder opvallen.

Dit herwonnen gemak helpt u om uw dagelijks leven te leiden met minder stress en zorgen voor gesprekken, zelfs in veeleisende luistersituaties. Hoortoestellen voorkomen niet alleen vermoeidheid en avondvermoeidheid na een lange dag, maar helpen ook om de slaap te verbeteren. Volgens de Eurotrak Hearing Study uit 2022 is 60% van de mensen die hoortoestellen gebruiken tevreden over hun slaapkwaliteit. Dit is een stijging van 50% vergeleken met mensen die geen hoortoestellen gebruiken (3).

mevrouw kijkt denkend voor haar uit

Hoortoestellen verbeteren niet alleen de slaap, maar kunnen ook uitputting en stress na een lange werkdag verlichten. Vergeleken met mensen met gehoorverlies en zonder hoortoestellen voelt 44% van de dragers van hoortoestellen zich ‘s avonds minder mentaal uitgeput, volgens het Eurotrak-onderzoek (3). Het dragen van hoortoestellen maakt het makkelijker om deel te nemen aan alledaagse activiteiten, vooral communicatie, en vermindert de inspanning van het luisteren. Dit betekent dat u niet alleen kunt ontspannen na een welverdiende vrije avond, maar ook meer energie hebt voor vrijetijdsactiviteiten.

infografiek-beter-communiceren-met-hoortoestellen

Samenvatting

Zoals recente onderzoeken hebben aangetoond, kan gehoorverlies niet alleen het dagelijks leven beïnvloeden, maar ook de slaap belemmeren. De dagelijkse last van een verminderd gehoor kan leiden tot stress en uitputting en kan zelfs veel mensen ‘s nachts wakker houden. Tinnitus verergert dit probleem ook doordat het de slaap verstoort door de constante tinnitusgeluiden.

Hoortoestellen maken het niet alleen makkelijker om te leven, maar ook om te slapen, omdat ze een positief effect hebben op de slaapkwaliteit.

Bij audibene weten we hoe belangrijk een goed gehoor is voor uw algemene welzijn. Als u ook gehoorverlies opmerkt in uw dagelijks leven en niet kunt slapen door stressvolle gesprekken, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Dankzij onze nauwe samenwerking met geselecteerde partner-audiologen kunnen wij u uitgebreid advies geven over hoortoestellen en een handige proefperiode bieden waarin u uw proeftoestellen tot 28 dagen kunt uitproberen. Laat u vandaag nog adviseren door onze hoor-experts en geniet van een betere levenskwaliteit en rustgevende slaap met moderne hoortoestellen.

Bronnen

(1) Clarke, N. A., Hoare, D. J. & Killan, E. C. (2019). Evidence for an association between hearing impairment and disrupted sleep: Scoping review. American Journal of Audiology, 28(4), 1015–1024.

(2) Test, T., Canfi, A., Eyal, A., Shoam-Vardi, I. & Sheiner, E. K. (2011). The influence of hearing impairment on sleep quality among workers exposed to harmful noise. SLEEP, 34(1), 25–30.

(3) EuroTrak Hörstudie 2022: Versorgung mit Hörgeräten steigt – Vorsorge gegen Schwerhörigkeit muss intensiviert werden. | BVHI. (2022, 2. Juni).

Geschreven door:
Raoul Bosvelt Cornelissen
Gediplomeerd triage audicien

Raoul Bosvelt Cornelissen uit Doesburg is 14 jaar gediplomeerd triage audicien. Hij adviseert klanten die op zoek zijn naar de beste hooroplossing en heeft al veel audibene klanten blij kunnen maken. Met zijn expertise kan hij een passend hoortoestel vinden voor bijna iedere situatie.