man tegen blauwe achtergrond met tekens die laten zien dat het geluid van een oor naar het andere wordt omgeleid

CROS- en BiCROS gehoorapparaten

Bij doofheid van een van beide oren is een oplossing met een normaal gehoorapparaat meestal niet toereikend; de versterking van het geluid is niet voldoende om het binnenoor te stimuleren. De klanken zijn niet meer te detecteren en achtergrondgeluiden zijn niet te onderscheiden. Gelukkig zijn ook hiervoor speciale hooroplossingen – op maat gemaakt voor uw probleem.

 

Op deze pagina:
  • Binauraal horen
  • Richtingshoren niet meer mogelijk
  • CROS
  • CROS vandaag de dag
  • BiCROS hooroplossingen

Binauraal horen

Bij het horen met twee gezonde oren (binauraal horen) raakt de geluidsgolf de beide oren met verschillende kracht en toonhoogtes. De hersenen kunnen daardoor de richting van de geluiden lokaliseren en zich in de ruimte oriënteren. Een persoon met een normaal gehoor kan zich naar tsjilpende vogeltjes omdraaien, het is voor hem geen probleem zijn positie te “horen”. Hij kan als het ware met zijn oren “zien”.

Richtingshoren niet meer mogelijk

bruinharige vrouw heeft een hand aan haar rechteroor en buigt zich naar water gezegd wordt

Voor enkelzijdige dove mensen daarentegen zingt de vogel altijd op de kant van het gezonde oor. Ook het draaien van het hoofd kan dat niet veranderen – richtingshoren blijft onmogelijk. Bovendien is het voor deze mensen extreem moeilijk om zich bij luide en chaotische achtergrondgeluiden op een geluid te concentreren. Een functioneel gesprek wordt zo problematisch.

Oorzaken voor eenzijdige doofheid kunnen zijn:

  • Schedelhersentrauma
  • Tumoren
  • Aangeboren beperking

CROS: het geluid wordt omgeleid

Bij klassieke hoortoestellen bevinden microfoon en receiver zich dicht bij elkaar; deze versterken het geluidssignaal aan elk respectievelijk oor. Aangezien dit bij enkelzijdige doofheid niet werkt hebben wetenschappers een nieuw concept ontwikkeld: de zogenoemde CROS-verzorging (Contralateral Routing Of Signal). Hier worden hoorn en microfoon ontkoppeld en op verschillende plekken aangebracht. De geluidsgolf wordt door middel van de microfoon bij het dove oor opgenomen en naar het gezonde oor toe geleid, waar zich de receiver bevindt.

Het normale horen van het gezonde oor wordt daarbij niet beïnvloed. Zo kunnen ook klanken die bij het dove oor aankomen opgenomen, in de hersenen verwerkt en ten slotte gehoord worden. Het richtingshoren is weer mogelijk. Het dagelijks leven wordt eenvoudiger.

CROS vandaag de dag: modern en draadloos

Inmiddels hebben hoortoestelfabrikanten zoals Widex en Phonak een modernere en onopvallendere methode ontwikkeld: de draadloze overdracht van de signalen. Om ervoor te zorgen dat het geluid precies en snel in het functionerende oor aankomt, laat de audicien een afdruk van uw oor maken. Daardoor kan het aangepaste oorstukje perfect in uw gehoorgang aangebracht worden en met de best mogelijke precisie functioneren.

Al naargelang de CROS-hoortoestelfabrikant varieert de technische uitvoering. Net zoals bij normale hoortoestellen zijn er zowel AHO als ook IHO-systemen die met het gehoorstuk verbonden worden. Bij een achter-het-oor hoortoestel (AHO) zit achter het dove oor de microfoon, achter het gezonde oor de weergavetechniek. Al deze toestellen zijn klein en discreet, wijzen op een zeer hoog draagcomfort en verbeteren het horen enorm.

Goed om te weten

Tot een paar jaar geleden was het gebruikelijk de benodigde techniek in een brillenmontuur te verwerken. Achter een brillenpoot werd de microfoon aangebracht de geleidende kabel in het montuur verwerkt en naar de hoorn aan de andere kant van de bril gevoerd.

BiCROS hooroplossingen

Wat te doen wanneer ook het andere oor niet meer zonder gebreken functioneert? Ook hiervoor is een oplossing: net zoals bij de CROS-verzorging neemt de microfoon de signalen bij het dove oor op en verstuurt ze draadloos naar het andere oor. Aangezien bij het andere oor ook sprake is van gehoorverlies is er ook aan deze kant een microfoon, dat aan zijn kant signalen opvangt. Beide signalen worden dan versterkt om een zo goed als mogelijk gehoorvermogen mogelijk te maken.

Gehoorapparaten met CROS of biCROS