man tegen blauwe achtergrond met tekens die laten zien dat het geluid van een oor naar het andere wordt omgeleid

CROS- en BiCROS

Bij een volledige doofheid komt een verzorging met een normaal hoortoestel niet in aanmerking. De versterking van het geluid is niet voldoende om het binnenoor te stimuleren. De klanken zijn niet meer te detecteren en achtergrondgeluiden zijn niet te onderscheiden. Ook hier zijn er speciale hooroplossingen – op maat voor uw probleem. 

Bij het horen met twee gezonde oren (binauraal horen) raakt de geluidsgolf de beide oren met verschillende kracht en toonhoogtes. De hersenen kunnen daardoor de richting van de geluiden lokaliseren en zich in de ruimte oriënteren. Een persoon met een normaal gehoor kan zich naar tsjilpende vogeltjes omdraaien, het is voor hem geen probleem zijn positie te “horen”. Hij kan als het ware met zijn oren “zien”. 

 

Op deze pagina:
  • Richtingshoren niet meer mogelijk
  • CROS
  • CROS vandaag de dag - modern en draadloos
  • BiCROS

Richtingshoren niet meer mogelijk

bruinharige vrouw heeft een hand aan haar rechteroor en buigt zich naar water gezegd wordt

Voor enkelzijdige dove mensen daarentegen zingt de vogel altijd op de kant van het gezonde oor. Ook het draaien van het hoofd kan dat niet veranderen – richtingshoren blijft onmogelijk. Bovendien is het voor deze patiënten extreem moeilijk om zich bij luide en diffuse achtergrondgeluiden op een geluid te concentreren. Een functioneel gesprek wordt zo problematisch. 

Oorzaken voor eenzijdig niet met een normaal hoortoestel te verhelpen verlies van het gehoorvermogen kunnen een schedelhersentrauma, tumoren of een reeds aangeboren beperkingen zijn. 

CROS: het geluid wordt omgeleid

Bij klassieke hoortoestellen bevinden microfoon en hoorn zich dicht bij elkaar- ze versterken het signaal aan elk respectievelijk oor. Aangezien dit bij enkelzijdige doofheid geen succes heeft hebben wetenschappers een nieuw concept ontwikkelt: de zogenaamde CROS-verzorging (Contralateral Routing Of Signal). Hier worden hoorn en microfoon ontkoppeld en op verschillende plekken aangebracht. De geluidsgolf wordt door middel van de microfoon bij het dove oor opgenomen en aan het gezonde oor verder geleid, waar zich de hoorn bevindt. 

Het normale horen van het gezonde oor wordt daarbij niet beïnvloed. Zo kunnen ook klanken die bij het dove oor aankomen opgenomen, in de hersenen verwerkt en ten slotte gehoord worden. Het richtingshoren is weer mogelijk. Het dagelijks leven wordt eenvoudiger. Tot voor een paar jaar geleden was het gebruikelijk de benodigde techniek in een brillenmontuur te verwerken. Achter een brillenpoot werd de microfoon aangebracht de geleidende kabel in het montuur verwerkt en naar de hoorn aan de andere kant van de bril gevoerd. 

CROS vandaag de dag: modern en draadloos

Vrouw die fietst tijdens de herfst

Inmiddels hebben hoortoestelfabrikanten zoals Widex en Phonak een modernere en opvallendere methode ontwikkeld: de draadloze overdracht van de signalen. Om ervoor te zorgen dat het geluid precies en snel in het functionerende oor aankomt, laat de audicien een afdruk van uw oor maken. Daardoor kan het aangepaste gehoorstuk perfect in uw gehoorgang aangebracht kan worden en met de beste mogelijke precisie functioneren. 

Al naar gelang de CROS-hoortoestelfabrikant varieert de technische uitvoering licht. Net zoals bij normale hoorapparaten zijn er zowel AHO als ook IHO-systemen die met het gehoorstuk verbonden worden. Bij een achter-het-oor hoortoestel (AHO) zit achter het dove oor de microfoon, achter het gezonde oor de weergavetechniek. Al deze toestellen zijn klein en discreet, wijzen op een zeer hoog draagcomfort en verbeteren het horen enorm. 

BiCROS - de optie bij gecombineerde eenzijdige doofheid en gehoorverlies op het andere oor

Wat te doen wanneer ook het andere oor niet meer zonder gebreken functioneert? Ook hier is er een oplossing: net zoals bij de CROS-verzorging neemt de microfoon de signalen bij het dove oor op en verstuurt ze draadloos naar het andere oor. Aangezien bij het andere oor ook sprake is van gehoorverlies is er ook aan deze kant een microfoon, dat aan zijn kant signalen opvangt. Beide signalen worden dan versterkt om een zo goed als mogelijk gehoorvermogen mogelijk te maken. 

Gehoorapparaten met CROS of biCROS

Veelgestelde vragen

Waarom is een hoortoestel dragen zo belangrijk?

Hoorgezondheid is zorg voor welzijn. Wanneer je nadenkt over de kosten van gehoorapparaten, neem dan ook de algehele verbetering van uw leven in overweging. Zo is uit onderzoek gebleken dat gebruikers van hoortoestellen de volgende verbeteringen zien:

  • Verhoogde levensvreugde
  • Verbeterde communicatie
  • Betere werkprestaties
  • Versterkt zelfvertrouwen
Waarom een premium hoortoestel?

Hoortoestellen van topklasse maken gebruik van de nieuwste technologie en bieden veel geavanceerde functies zoals spraakherkenning, Bluetooth en batterijtechnologie. Bovendien zijn alle premium gehoorapparaten onopvallend en discreet. Prijzen voor onzichtbare hoorapparaten bevinden zich in het premium segment, omdat ze bijzonder klein zijn, maar tegelijkertijd zijn uitgerust met veel handige functies. Deze extra functies verhogen het draagcomfort, verbeteren de geluidskwaliteit en zorgen voor een algehele betere luisterervaring.

Hoe lang gaat een hoorapparaat mee?

Een hoortoestel gaat doorgaans drie tot zeven jaar mee, maar de levensduur hangt sterk af van hoe u het behandelt. Vergeet niet om uw hoortoestel regelmatig te verwennen met een onderhoudsbeurt. Bij audibene denken we graag met u mee en bieden we zelfs de mogelijkheid om uw hoorapparaat te verzekeren tegen verlies, diefstal of schade. Zo blijft uw gehoorapparaat in topconditie!

Waar kan ik een gehoorapparaat kopen?

Een hoortoestel moet altijd door een audicien worden afgestemd. Immers is ieder oor en conditie niet hetzelfde. Daarom bieden wij u hulp aan van onze hoor-experts, audiciens en een vrijblijvend gratis proefperiode van 30 dagen.

Hoe lang gaat een hoortoestel mee?

Een hoortoestel gaat doorgaans drie tot zeven jaar mee, maar de levensduur hangt sterk af van hoe u het behandelt. Vergeet niet om uw hoortoestel regelmatig te verwennen met een onderhoudsbeurt. Bij audibene denken we graag met u mee en bieden we zelfs de mogelijkheid om uw hoorapparaat te verzekeren tegen verlies, diefstal of schade. Zo blijft uw gehoorapparaat in topconditie!