CROS- en BiCROS-verzorging

High-performance technologie voor uw oren

Bij volledige doofheid komt een verzorging met een normaal hoortoestel niet in aanmerking. De versterking van het geluid is niet voldoende om het binnenoor te stimuleren. De klanken zijn niet meer te detecteren en achtergrondgeluiden zijn niet te onderscheiden. Ook hier zijn er speciale hooroplossingen - op maat voor uw probleem.

Bij het horen met twee gezonde oren (binauraal horen) raakt de geluidsgolf de beide oren met verschillende kracht en toonhoogtes. De hersenen kunnen daardoor de richting van de geluiden lokaliseren en zich in de ruimte oriënteren. Een persoon met een normaal gehoor kan zich naar tsjilpende vogeltjes omdraaien, het is voor hem geen probleem zijn positie te “horen”. Hij kan als het ware met zijn oren “zien”.

Richtingshoren niet meer mogelijk

Voor enkelzijdige dove mensen daarentegen zingt de vogel altijd op de kant van het gezonde oor. Ook het draaien van het hoofd kan dat niet veranderen – richtingshoren blijft onmogelijk. Bovendien is het voor deze patiënten extreem moeilijk om zich bij luide en diffuse achtergrondgeluiden op een geluid te concentreren. Een functioneel gesprek wordt zo problematisch. 

Oorzaken voor eenzijdig niet met een normaal hoortoestel te verhelpen verlies van het gehoorvermogen kunnen een schedelhersentrauma, tumoren of een reeds aangeboren beperkingen zijn. 

moreless

CROS - het geluid wordt omgeleid

CROS hoortoestel
Werking van een CROS hoorsysteem

Bij klassieke hoortoestellen bevinden microfoon en hoorn zich dicht bij elkaar- ze versterken het signaal aan elk respectievelijk oor. Aangezien dit bij enkelzijdige doofheid geen succes heeft hebben wetenschappers een nieuw concept ontwikkelt: de zogenaamde CROS-verzorging (Contralateral Routing Of Signal). Hier worden hoorn en microfoon ontkoppeld en op verschillende plekken aangebracht. 

De geluidsgolf wordt door middel van de microfoon bij het dove oor opgenomen en aan het gezonde oor verder geleid, waar zich de hoorn bevindt. Het normale horen van het gezonde oor wordt daarbij niet beïnvloed. Zo kunnen ook klanken die bij het dove oor aankomen opgenomen, in de hersenen verwerkt en ten slotte gehoord worden. Het richtingshoren is weer mogelijk. Het dagelijks leven wordt eenvoudiger. 

Tot voor een paar jaar geleden was het gebruikelijk de benodigde techniek in een brillenmontuur te verwerken. Achter een brillenpoot werd de microfoon aangebracht de geleidende kabel in het montuur verwerkt en naar de hoorn aan de andere kant van de bril gevoerd.

moreless

Signia Nx: De kampioen in spraakverstaanbaarheid

Signia Silk Nx

Bij de Signia Nx techniek komt hoogontwikkelde hoortoestel-techniek samen in een uiterst onopvallend design. Ongeacht of u kiest voor het discrete achter-het-oor model of het vrijwel onzichtbare in-het-oor model, Nx staat voor excellente spraakverstaanbaarheid in iedere situatie.


CROS vandaag de dag - modern en draadloos

Inmiddels hebben hoortoestelfabrikanten zoals Widex en Phonak een modernere en opvallendere methode ontwikkeld: de draadloze overdracht van de signalen. Om ervoor te zorgen dat het geluid precies en snel in het functionerende oor aankomt, laat de audicien een afdruk van uw oor maken. Daardoor kan het aangepaste gehoorstuk perfect in uw gehoorgang aangebracht kan worden en met de beste mogelijke precisie functioneren. 

Al naar gelang de CROS-hoortoestelfabrikant varieert de technische uitvoering licht. Net zoals bij normale hoortoestellen zijn er zowel AHO als ook IHO-systemen die met het gehoorstuk verbonden worden. Bij een achter-het-oor hoortoestel (AHO) zit achter het dove oor de microfoon, achter het gezonde oor de weergavetechniek. Al deze toestellen zijn klein en discreet, wijzen op een zeer hoog draagcomfort en verbeteren het horen enorm. 

moreless

BiCROS - de optie bij gecombineerde eenzijdige doofheid en gehoorverlies op het andere oor

BiCROS
Werking van een BiCROS hoorsysteem

Wat te doen wanneer ook het andere oor niet meer zonder gebreken functioneert? Ook hier is er een oplossing: net zoals bij de CROS-verzorging neemt de microfoon de signalen bij het dove oor op en verstuurt ze draadloos naar het andere oor. Aangezien bij het andere oor ook sprake is van gehoorverlies is er ook aan deze kant een microfoon, dat aan zijn kant signalen opvangt. Beide signalen worden dan versterkt om een zo goed als mogelijk gehoorvermogen mogelijk te maken. 

moreless

Ontdek Oticon Opn

 

De Oticon Opn hoortoestellen zijn 's werelds eerste hoortoestellen met internet verbindingsmogelijkheden. Het 360°-geluid zorgt ervoor dat de hersenen tot 30% meer spraak opvangen, waardoor de spraakverstaanbaarheid in lastigere hoorsituaties aanzienlijk wordt verbeterd. 

Wij adviseren u graag

Als u meer informatie over het thema hoortoestellen wilt, kunt u gratis contact opnemen met onze deskundige experts. Wij beantwoorden graag uitvoerlijk uw vragen en helpen u graag bij het vinden van de juiste audicien bij u in de buurt, bijvoorbeeld Arnhem, Almere, Apeldoorn, Eindhoven, Tilburg, Utrecht, Enschede, Alkmaar, Amsterdam of andere steden in Nederland. 

moreless

{$audTemplate.img_trustbar_default_altText}