Gehoorapparaat prijzen met een spaarvarken en muntgeld

Gehoorapparaat prijzen

Gehoorapparaten kopen is een belangrijke stap naar een beter gehoor. Daarom is het belangrijk om te informeren over de prijzen van hoorapparaten. Hiervoor moet echter rekening worden gehouden met de subsidie van de zorgverzekering, de financiering, de persoonlijke behoeften en de verschillende modellen  van de basis- tot de topklasse. Op deze pagina hebben we alle belangrijke informatie voor u op een rijtje gezet.

Op deze pagina:
  • Kosten gehoorapparaat
  • Vergelijking verschillende hoortoestellen
  • Toelichting op de hoorapparaten
  • Wat is inbegrepen in de prijs?
  • Waar moet u op letten?
  • Geld besparen: verzekering, belasting, voordeel pakketen
  • Samenvatting

Wat kost een hoortoestel in 2023-2024?

audibene hoortoestellen verschillende prijzen voor verschillen klassen

De hoortoestellen markt bestaat uit grofweg 3 klassen:

Afhankelijk van het merk, het model en de audicien waar u het toestel koopt kan de prijs verschillen. Over het algemeen kan de prijs van een gehoorapparaat oplopen van €100 voor een heel eenvoudig toestel, tot €2200 per oor voor de premium gehoorapparaat. Bij audibene bieden we uitsluitend premium hoortoestellen aan.

Gebaseerd op uw persoonlijke hoorsituatie en behoeften is een bepaald hoorapparaat wel- of niet geschikt voor u. Wilt u de allernieuwste functies en een luxe toestel? Dan is een gehoorapparaat uit de premiumklasse het meest geschikt voor u. Maar u kunt natuurlijk ook genoeg hebben aan een simpeler toestel.

Vergelijking tussen de verschillende hoortoestellen

Kenmerken per klasse Basis Midden Premium
Prijs per toestel in euros 100 - 900 900 - 1500 1500 - 2100
Achter-het-oor
In-het-oor
Spraakverstaanbaarheid ins rustige omgevingen ★★☆☆☆ ★★★☆☆ ★★★★★
Spraakverstaanbaarheid in lawaaiige omgevingen ★★☆☆☆ ★★★★☆ ★★★★★
Natuurlijk geluid ★★☆☆☆ ★★★☆☆ ★★★★★
Spraakgeluid herkennen (persoonlijk aan te passen)
6 verschillende luisterprogramma's
Draadloze connectie met TV en mobiele telefoon
Richtinghoren
Verschillende kleuren en modellen
Horen vanuit alle richtingen
Automatische multi-conversationele observatie
Oplaadbaar
Vergoeding zorgverzekering Enkele uitzonderingen

Bovenstaand tabel is puur bedoeld voor illustratie van de diverse voordelen en kenmerken tussen de verschillende klassen hoortoestellen

Toelichting op de hoortoestellen

Premium gehoorapparaten
Audibene horizon hoortoestellen

De prijzen voor hoortoestellen die tot het premium segment behoren liggen tussen de 1.500 euro en 2200 euro per toestel. Doordat zorgverzekeraars deze toestellen vaak als een luxe product zien, worden deze gehoorapparaten meestal niet of nauwelijks vergoed. Wel bieden hoorapparaten uit het premium segment vaak meer opties en functies om het toestel naar uw behoeften in te stellen. Bovendien zijn deze hoortoestellen erg geschikt voor lastigere situaties met bijvoorbeeld veel verschillende mensen en achtergrondgeluiden, of wanneer het gehoorverlies heel zwaar is. Andere functies die premium toestellen kunnen bieden zijn:

  • Betere ruimtelijke oriëntatie door middel van allround luisteren
  • Automatische aanpassing aan verschillende situaties
  • Multimedia-toepassingen (uw hoortoestel verbinden met uw eigen smartphone of TV)
  • Vormen en kleuren naar eigen voorkeur

 

De middenklasse

De prijzen voor hoortoestellen uit de middenklasse liggen tussen de 900 en 1500 euro. Een deel van dit bedrag wordt vergoed, als u in aanmerking komt voor de vergoeding van de zorgverzekering. Daarvoor krijgt u een betrouwbaar hoorapparaat dat vele functies biedt. De volgende functies gelden voor apparaten uit de middenklasse:

  • Spraak wordt herkend en benadrukt
  • Probleemloos doelgericht horen
  • Draadloze verbinding met externe audiobronnen

 

Basis hoortoestellen

Gehoorapparaten uit de basisklasse hebben een prijs van ongeveer 100 tot 900 euro. Een deel hiervan wordt vergoed door uw zorgverzekeraar als u in aanmerking komt voor vergoeding. Een toestel uit deze categorie zal u de minimale ondersteuning geven die het oor nodig heeft. Vooral als u vaak thuis bent geven hoorapparaten uit de basisklasse een grote meerwaarde – actieve mensen daarentegen, worden over het algemeen hoorapparaten uit een hogere klasse aangeraden. Daarnaast zijn deze toestellen het meest geschikt voor mensen met licht tot matig gehoorverlies – meer dan dat kan een basis toestel vaak simpelweg niet aan. De volgende kenmerken karakteriseren hoortoestellen uit deze categorie:

  • Gebaseerd op moderne digitale technologie
  • Nauwelijks feedback
  • Verschillende beschikbare hoorprogramma’s

Wat is inbegrepen in de prijs van onze hoortoestellen?

blonde vrouw met achter-het-oor gehoorapparaat voor lichtblauwe achtergrond

U bemachtigt uw nieuwe gehoorapparaten bij audibene tegen een eerlijke prijs. Ons doel is om nauw met de audicien en met u samen te werken, om de beste oplossing te vinden voor uw hoorsituatie. Onze hoor experts bespreken graag uw opties gebaseerd op uw voorkeuren en levensstijl. U hebt de keuze tussen de beste merken die beschikbaar zijn in Nederland, zoals Signia, Widex en de audibene Horizon. U kunt ook bij ons terecht voor de volgende gratis diensten:

Uitgebreid persoonlijk advies zowel online als op locatie

Wij adviseren u graag over de nieuwste hooroplossingen en wat ze in uw situatie kunnen betekenen.

Aanmeting van een modern hoorapparaat

Onze (partner)audiciens meten gelijk op de eerste afspraak de modernste hoortoestellen bij u aan en passen het helemaal aan aan uw wensen

Proefdragen zonder koopplicht

Bij audibene weten we hoe belangrijk het is om uw gehoorapparaat zonder druk uit te kunnen testen. Daarom kunt u bij ons het toestel 30 dagen lang uittesten.

Bemiddeling met een audicien bij u in de buurt

audibene regelt alle communicatie met de (partner)audicien voor u - dat is wel zo makkelijk!

Standaard 5 jaar garantie

Als u problemen heeft met het toestel, hebt u recht op garantie tot 5 jaar na de aankoop.

Een gehoorapparaat kopen - waar moet u op letten?

Aangezien hoorapparaten complexe medische producten zijn, kunnen ze in Nederland niet zoals andere producten in een winkel worden gekocht of online worden besteld. Als u hoortoestellen wilt kopen, komt er altijd eerst een adviesgesprek en een aanpassing van de toestellen vóór het aankoopproces bij kijken. Dit zorgt ervoor dat de gehoorapparaten het gehoorverlies effectief compenseren.

In principe moet u duidelijk zijn over uw behoeften voordat u hoorapparaten koopt. Als u een rustige levensstijl leidt of geïnteresseerd bent in betaalbare toestellen, dan zijn hoortoestellen uit de basisklasse de juiste keuze. Bent u echter een actief persoon met een voorkeur voor praktische functies, dan kunt u beter een toestel uit de midden- of premium klasse kopen.

hoortoestel financieren plaatje met rekenmachine 1

Hoe kunt u geld besparen bij de aanschaf van uw gehoorapparaten?

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Voor veel gehoorapparaten kunt u een deel vergoed krijgen vanuit uw zorgverzekering. Zeker bij aankoop van de hoortoestellen uit het basis- en middensegment komt vaak een gedeeltelijke vergoeding. U betaalt wel vaak een eigen bijdrage die zo rond de 25% ligt bij de meeste zorgverzekeraars.

Hoorapparaten uit de vrije markt (ofwel premium hoortoestellen) worden bij veel zorgverzekeraars helaas niet vergoed. In sommige gevallen zijn er toch enkele mogelijkheden om een vergoeding te krijgen vanuit de zorgverzekering. Meer hierover op de volgende pagina: vergoeding.

Belastingvoordeel

Bij aanschaf van een premium hoortoestel is het in sommige gevallen mogelijk dat u in aanmerking komt voor een belastingvoordeel. U kunt dan het bedrag dat u zelf betaalt aftrekken in uw belastingaangifte. Of u in aanmerking komt en hoeveel dit mag zijn hangt af van uw persoonlijke situatie.

Voordelige zorgpakketten

Wij bieden verschillende producten aan om uw hoortoestellen te onderhouden. Om te besparen op uw kosten hebben wij verschillende zorgpakketten opgesteld. Dit maakt alles gemakkelijker én goedkoper. Meer hierover op de volgende pagina: nazorgpakketen.

In het kort

man op de bank met zijn smartphone en bankpas in de hand

Het is belangrijk om u bewust te zijn van uw eigen budget en de gewenste functies van het gehoorapparaat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gehoorapparaten van de basis-, midden- en premium klasse. Afhankelijk van het ontwerp, de technologische niveau van het hoorapparaat en de extra functies kan de prijs variëren.

Premium hoortoestellen  zijn bijvoorbeeld de beste hoorapparaten voor spraakverstaanbaarheid. Zo kunt u weer actief deelnemen aan gesprekken en elk woord moeiteloos begrijpen met deze hoortoestellen, zelfs als het om u heen luider is, bijvoorbeeld tijdens een familiebijeenkomst of in een druk restaurant.

Veelgestelde vragen

Hoe onderhoud ik mijn gehoorapparaten?

U draagt uw gehoorapparaat waarschijnlijk dagelijks – bij weer en wind. Daarom is het belangrijk dat u deze goed schoonhoudt en regelmatig het filter en de dome of sleeve vervangt. Wij snappen dat u dit misschien lastig vindt, en daarom willen we u graag helpen: op deze pagina: “hoe onderhoud ik mijn gehoorapparaten“, vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw hoortoestel goed te onderhouden en het toestel zo lang mogelijk mee te laten gaan. Hier vindt u informatie over het schoonmaken, het filter vervangen, de batterij vervangen en een aantal veelgestelde vragen. Bovendien kunt u via bovenstaande knop een overzicht vinden van alle nazorgpakketten die audibene aanbiedt en leggen we uit hoe u deze kunt bestellen.

Welk soort gehoorverlies heb ik?

Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben en verschillende gebieden van het gehoor beïnvloeden. Naast ouderdomsslechthorendheidpresbyacusis – wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen hoge tonen gehoorverlies, geleidingsslechthorendheid of gehoorverlies in het binnenoor (perceptief gehoorverlies). Op de volgende pagina:gehoorverlies, kunt u meer vinden over gehoorverlies.

Heb ik een hoortoestel nodig?

We maken onderscheid tussen tijdelijk en permanent gehoorverlies. Bij audibene praten we dagelijks met mensen die al lange tijd last hebben van gehoorverlies.Dit zijn de volgende zes meest voorkomende tekenen van gehoorverlies (op onze pagina “tekenen van gehoorverlies” leest u hier meer over):

  1. Hoge volumes op de TV en andere apparaten
  2. Gesprekspartners lijken te mompelen
  3. Achtergrondgeluid lijkt luider dan spraak
  4. Telefoongesprekken alleen met de luidspreker
  5. Herhaalde verzoeken om herhaling
  6. Omgeving adviseert een gehoorapparaat

Als je op de meeste punten ‘ja’ kunt zeggen, is het duidelijk dat u permanent gehoorverlies heeft en een hoortoestel wordt aangeraden. U kunt meer vinden op de volgende pagina: “heb ik een hoortoestel nodig?” Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met een van onze hoor-experts voor verdere vragen of advies.

Welke gehoorapparaten heb ik nodig?

De hoortoestelmarkt zit vol met allerlei verschillende merken en modellen. Dit maakt het soms lastig om uit te vinden welk gehoorapparaat past bij uw hoorsituatie. Verschillende merken zijn gespecialiseerd in verschillende dingen, en daarom hangt het juiste hoorapparaat voor u af van uw levensstijl en behoeften. Er zijn grofweg drie categorieën gehoorapparaten.

  1. De in-het-oor modellen zijn het kleinst; deze verdwijnt zelfs volledig in uw gehoorgang. Hierdoor zien mensen (soms zelfs naasten zoals vrienden of familie) niet dat u hoortoestellen draagt. Wel zijn deze toestellen vanwege het kleine formaat wat beperkt in de functies die erop zitten. Zo zijn deze toestellen niet oplaadbaar en zit er ook geen Bluetooth op. Ze kunnen wel verbonden worden met de Signia App of de audibene HORIZON® App. De in-het-oor hoorapparaten zijn het meest geschikt voor licht tot middelmatiggehoorverlies.
  2. De gehoorapparaten met de luidspreker in het oor (RIC) zijn ondanks hun ietwat grotere formaat nog steeds heel klein en onopvallend. De behuizing van het toestel verdwijnt bijna feilloos achter uw oorschelp, en een dun draadje verbindt de behuizing met de speaker die in uw gehoorgang zit. Deze toestellen hebben meer functies dan de in-het-oor hoorapparaten, zoals Bluetooth connectiviteit en (eventueel) oplaadbare batterijen. Bovendien kunnen ze verbonden worden met de Signia app of de audibene HORIZON® App. Het luidspreker-in-het oor (RIC) model is zeer geschikt voor middelmatig tot zwaar gehoorverlies.
  3. Tot slot is er nog het achter-het-oor gehoorapparaat, waarbij de speaker in de behuizing achter het oor zit. Dit is het grootste model, hoewel ook dit model nog steeds klein is en ook steeds kleiner zal worden in de toekomst. Bij dit model wordt het geluid door de speaker achter de oorschelp opgevangen en via een draadje doorgegeven aan het oor. Deze modellen zijn het meest geschikt voor zwaar gehoorverlies, hoewel sommige mensen met middelmatig gehoorverlies ook liever dit model hebben dan een luidspreker-in-het-oor (RIC) model.

Meer informatie: gehoorapparaten

Waarom is een hoortoestel dragen zo belangrijk?

Hoorgezondheid is zorg voor welzijn. Wanneer je nadenkt over de kosten van gehoorapparaten, neem dan ook de algehele verbetering van uw leven in overweging. Zo is uit onderzoek gebleken dat gebruikers van hoortoestellen de volgende verbeteringen zien:

  • Verhoogde levensvreugde
  • Verbeterde communicatie
  • Betere werkprestaties
  • Versterkt zelfvertrouwen

 

Waarom een premium hoortoestel?

Hoortoestellen van topklasse maken gebruik van de nieuwste technologie en bieden veel geavanceerde functies zoals spraakherkenning, Bluetooth en batterijtechnologie. Bovendien zijn alle premium gehoorapparaten onopvallend en discreet. Prijzen voor onzichtbare hoorapparaten bevinden zich in het premium segment, omdat ze bijzonder klein zijn, maar tegelijkertijd zijn uitgerust met veel handige functies. Deze extra functies verhogen het draagcomfort, verbeteren de geluidskwaliteit en zorgen voor een algehele betere luisterervaring.

Heb ik twee hoorapparaten nodig?

7 op de 10 mensen met gehoorverlies ervaren dit in beide oren, waardoor ze voor beide oren een gehoorapparaat nodig hebben. Zelfs als het gehoorverlies in één oor ernstiger is dan in het andere, kan een hoor-expert aanbevelen om beide oren van een hoorapparaat te voorzien. Dit komt doordat het gebruik van twee apparaten helpt bij het evenwichtig interpreteren en lokaliseren van geluid in de hersenen.

Andere voordelen van het dragen van twee hoortoestellen zijn onder meer:

  • Gelijke auditieve stimulatie in beide oren, wat uw hersenen in optimale luisterconditie houdt.
  • Bidirectionele overdracht van informatie, in plaats van dat één gehoorapparaat zelfstandig geluid interpreteert.
  • Mogelijkheid om het volume lager in te stellen, omdat zachte tonen automatisch luider klinken wanneer de hersenen signalen van twee gehoorapparaten ontvangen.

 

Hoe lang gaat een hoorapparaat mee?

Een hoortoestel gaat doorgaans drie tot zeven jaar mee, maar de levensduur hangt sterk af van hoe u het behandelt. Vergeet niet om uw hoortoestel regelmatig te verwennen met een onderhoudsbeurt. Bij audibene denken we graag met u mee en bieden we zelfs de mogelijkheid om uw hoorapparaat te verzekeren tegen verlies, diefstal of schade. Zo blijft uw gehoorapparaat in topconditie!

Waar kan ik een gehoorapparaat kopen?

Een hoortoestel moet altijd door een audicien worden afgestemd. Immers is ieder oor en conditie niet hetzelfde. Daarom bieden wij u hulp aan van onze hoor-experts, audiciens en een vrijblijvend gratis proefperiode van 30 dagen.