Gehörgangsentzündung_m

Otitis externa

Onder een otitis externa – ook wel gehoorgangontsteking genoemd – wordt een bacteriële, schimmel of allergische ontsteking van de huid en het weefsel in de gehoorgang verstaan. In sommige gevallen kan bij een gehoorgangontsteking ook de oorschelp of het trommelvlies getroffen zijn. In dat laatste geval spreken we van een myringitis.

Op deze pagina vindt u informatie over otitis externa: de symptomen, oorzaken en de diagnose worden hieronder voor u beschreven.

  • Symptomen
  • Oorzaken
  • Diagnose
  • Behandeling

Mocht u nog vragen hebben, of last hebben van slechthorendheid, met of zonder gehoorganontsteking, neem dan gerust contact op met onze hoor-experts.

Symptomen

Aangezien otitis externa een ontsteking is, zijn de symptomen over het algemeen vergelijkbaar met de symptomen van andere ontstekingen. De meest voorkomende symptomen van otitis externa zijn:

  • Oorpijn
  • Roodheid
  • Jeuk
  • Zwelling
  • Gehoorverlies
  • Loopoor

In zeldzame gevallen kan ook het omringende botweefsel aangetast zijn, wat dan kan leiden tot een beschadiging van de omliggende hersenzenuwen.

 

Oorzaken

Mogelijke oorzaken van een otitis externa kunnen bijvoorbeeld een gevoelige huid (allergische reactie) zijn, veroorzaakt door bepaalde shampoos of andere kunstmatige middelen zoals haarlak en zeep. Bovendien kan vergroeide botvorming in de gehoorgang (exostosen) of een chronische middenoorontsteking oorzaken zijn. Als laatste kunnen chronische immuunziekten – bijvoorbeeld dermatitis, psoriasis en diabetes – door een ontsteking van de huis leiden tot otitis externa.

Diagnose

Over het algemeen moet er voor de diagnose een onderzoek in de gehoorgang worden gedaan, om te bepalen of er een opvallend abces of furunkel (steenpuist) in de gehoorgang zit. Ook moet er worden gecontroleerd of het terugtrekken van de oorspier de pijn veroorzaakt. In ieder geval is het verstandig om een KNO-arts te raadplegen voor de diagnose, die de onsteking nader onderzoekt. Eventueel moet een reiniging van de gehoorgang, een uitstrijkje of een hoortest worden uitgevoerd.

Behandeling

Man met otitis externa en oor problemen 1

Het doel van de behandeling van een otitis externa is de vermindering van de zwelling en het volledig herstel van het hoorvermogen, oftewel de vermindering van het gehoorverlies dat te wijten is aan de otitis externa. Aanvankelijk moet de gehoorgang gereinigd worden en bij duidelijke resultaten wordt de zwelling in de gehoorgang met medicijnen zoals oordruppels, zalfjes of crèmes behandeld. In ernstige gevallen is ook een antibioticakuur nodig. In de meeste gevallen wordt een otitis externa zonder operatie behandeld – alleen bij uitzondering is er een operatie nodig. Vaak verdwijnen de klachten door de behandeling en geneest de otitis externa bij behandeling binnen één tot drie weken.

In sommige gevallen is een hoortoestel ook aan te raden. Houd daarbij rekening mee dat RIC en CIC modellen niet worden aangeraden. Deze kunnen defect gaan door de vocht gepaard met otitis externa.