In-het-oor
hoortoestellen (IHO)

Hoortoestellen in het oor worden diep in de oorschelp geplaatst en zijn daarom bijna onzichtbaar. In tegenstelling tot een achter-het-oor hoortoestel (AHO) zit er geen gedeelte achter het oor. Bij een IHO hoortoestel zitten alle onderdelen van het apparaat in dezelfde behuizing. Zowel de microfoon, versterker, telefoon als batterij zitten in het hoortoestel in het oor.

IHO hoortoestellen worden individueel op maat gemaakt door de audicien. Deze audicien baseert zich op de oorafdruk van de persoon en laat het toestel op maat maken. IHO-hoortoestellen zijn nauwelijks van het oor te onderscheiden doordat deze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Grotere hoortoestellen zijn meestal een stuk krachtiger, maar goed nieuws, tegenwoordig zijn in-het-oor hoortoestellen ook geschikt voor de wat zwaardere gehoorverliezen. Momenteel kiest ongeveer 10% van de Nederlandse hoortoesteldragers voor in-het-oor hoortoestellen. Echter stijgt het aantal IHO-toesteldragers door de vele nieuwe functies en het ontwikkelde prestatievermogen van in-het-oor hoortoestellen.

Concha hoortoestellen

Concha hoortoestellen
Concha hoortoestellen

De grootste soort wordt ook wel het ‘concha model’ genoemd (wat de benaming is voor de oorschelp) en vult de gehele oorschelp. Deze hoortoestellen worden in de oorschelp van de gehoorgang geplaatst. Concha hoortoestellen zijn de grootste in-het-oor hoortoestellen en bieden daardoor vaak uitgebreide functies zoals richtmicrofoons, een volumeregelaar en een programmaschakelaar voor de selectie van specifieke individuele programma´s. Door hun grootte zijn ze meestal makkelijker te bedienen en te onderhouden dan andere varianten.

Mini IHO hoortoestellen (in the canal)

Mini IHO hoortoestellen (in the canal)
Mini IHO hoortoestellen (in the canal)

Een iets kleinere soort is het mini-IHO-toestel (ook wel MIHO genoemd). Deze zitten in de gehoorgang en zijn iets kleiner dan concha hoortoestellen en daardoor bijna onzichtbaar voor de buitenwereld. Zoals concha hoortoestellen onderscheiden ze zich van de nog kleinere hoortoestellen door een langere batterij levensduur en uitgebreide functies zoals richtmicrofoons, een volumeregelaar en een programmaschakelaar. Deze hoortoestellen zijn geschikt voor mensen met licht tot middelmatig gehoorverlies.

CIC-hoortoestellen (completely in the canal)

CIC-hoortoestellen
CIC-hoortoestellen

Als derde zijn er de zogenoemde CIC hoortoestellen. Deze zijn het meest gangbaar. CIC staat voor ‘completely in the canal’, wat betekent dat het toestel zich volledig in de gehoorgang bevindt en daarom bijna onzichtbaar voor de buitenwereld is, alleen een klein draadje om het toestel weer uit het oor te halen blijft zichtbaar. De kleine bouwvorm maakt het gebruik van hele kleine batterijen noodzakelijk die vaker moeten worden gewisseld. CIC hoortoestellen zijn het meest geschikt voor het compenseren van lichte gehoorverliezen.

Deep in the Canal hoortoestellen (DIC)
Er zijn tegenwoordig ook nog dieper in het oor geplaatste hoortoestellen. Deze zogenoemde DIC´s, wat ‘deep in the canal’ betekent, worden nog verder in de gehoorgang geplaatst dan de CIC toestellen en zijn vrijwel onzichtbaar.

Voordelen van IHO hoortoestellen

Een in-het-oor hoortoestel bevindt zich in het oor en is hierdoor vrij onopvallend, de kleinere modellen zijn zelfs bijna onopvallend voor de buitenwereld. Het voordeel van zo’n gehoorapparaat is dat de luidspreker zich op een natuurlijke plaats in de gehoorgang bevindt. Door deze plaatsing dicht bij het trommelvlies, worden bijvoorbeeld hoge tonen veel beter doorgegeven. Ook is er relatief weinig last van windgeruis omdat het gehoorapparaat zich dieper in de gehoorgang bevindt, waardoor het richtingshoren enigszins wordt verbeterd. Bovendien bevindt zich geen onderdeel van het hoortoestel buiten het oor. Hierdoor worden vaak voorkomende irritaties achter de oorschelp voorkomen en zit het hoortoestel niet in de weg bij mensen die een bril dragen. Ook bij het sporten wordt er over het algemeen minder hinder ondervonden doordat het toestel niet of nauwelijks kan bewegen.

Door de beperkte ruimte in de gehoorgang is er minder plaats voor technische onderdelen. Hierdoor zijn de kosten voor het maken van een in het oor hoortoestel vaak hoog, maar de prijzen vallen niet hoger uit in vergelijking met achter-het-oor toestellen. Door het geringe formaat van de batterij is de batterijduur korter, dit gaat echter niet ten koste van de prestaties.

Gratis advies over IHO hoortoestellen

In-het-oor gehoorapparaten zijn tegenwoordig beschikbaar in bijna alle soorten versterkingsklassen en kunnen op een onzichtbare wijze uw gehoor terugbrengen. Vooral mensen die erg actief zijn hebben baat bij een toestel in het oor omdat het comfortabel zit en daarom minder beweegt. Wilt u graag uw gehoor verbeteren, maar bent u niet helemaal zeker of een in-het-oor gehoorapparaat de juiste voor u is, of wilt u informatie over het oor? Dan adviseren wij u gratis en productonafhankelijk over de juiste keuze van uw hoortoestel. Neem gerust telefonisch contact op met onze service via ons gratis telefoonnummer 055 80 80 140, of buiten de openingstijden kunt u het korte adviseringsformulier invullen. Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug.

Wilt u meer informatie over IHO hoortoestellen? Neem contact op.