Hoortoestel technologie

De synergie van technologie & design

Moderne hoortoestellen helpen niet alleen om weer beter te kunnen horen, het maakt het leven ook een stuk aangenamer. Dankzij de geavanceerde technologie van moderne hoortoestellen, zijn hoortoestellen van tegenwoordig zo klein als een koffieboon – dus vrijwel onzichtbaar. Ook worden de automatische functies steeds verfijnder en uitgebreider.

Hoortoestellen zijn vandaag de dag veel meer dan alleen een gehoorversterker: het zijn kleine high-performance computers met intuïtief gebruiksgemak. Een modern hoortoestel heeft nog maar weinig gemeen met de enorme gehoorapparaten van een aantal jaren terug. De huidige hoortoestellen zijn dankzij de nieuwste technologie klein maar stevig; krachtig maar onopvallend; digitaal, maar gemakkelijk te hanteren.

Ieder jaar vinden veel hoortoestel innovaties plaats: op gebied van design, gebruik en technologie ontwikkelen hoortoestellen zich razendsnel. Tegenwoordig is er de mogelijkheid om met de nieuwste modellen hoortoestellen een draadloze verbinding te laten maken met een extern audioapparaat, bijvoorbeeld met een mobiele telefoon of een TV. Daarnaast wordt u een hoog draagcomfort aangeboden, waardoor u snel vergeet dat u een hoortoestel draagt. Met audibene krijgt u het volgende: een ultramodern hoortoestel dat u door middel van de hedendaagse technologie opnieuw kennis laat maken met het horen en uw levenskwaliteit aanzienlijk beter maakt.

Hoortoestellen beschikken over technische verfijning

Signia-Silk
Signia-Silk

Moderne hoortoestellen functioneren binauraal. Dit betekent dat twee hoortoestellen zowel links als rechts door middel van een draadloze verbinding met een apparaat uw ruimtelijke oriëntatie verbetert. Een hoortoetsel uit de nieuwe generatie, zoals een ReSound LiNX Quattro, Signia Pure Charge&Go, Beltone Amaze of de Phonak Audéo Marvel, kan intuïtief worden bediend via uw telefoon. Voor optimale bewegingsvrijheid tijdens vrije tijd, zijn vele recente hoortoestellen voorzien van een speciale coating. Hierdoor zal het hoortoestel beschermd worden, zelfs bij zware regen of andere invloeden van buitenaf. Ook wordt het apparaat beschermd tegen het binnendringen van stof en oorsmeer.

Een ander voordeel ligt in het ontwerp van moderne hoortoestellen. Zo hebben een aantal soorten ontwerpen van de fabrikanten Oticon, Signia en ReSound verschillende design-awards ontvangen. Bent u geïnteresseerd in een van de nieuwste modellen hoortoestellen? audibene helpt u graag verder, in samenwerking met een audicien bij u in de buurt.

Leer meer over de nieuwste
hoortoestel technologiën.

Welk ontwerp past het beste bij u?

Er zijn twee verschillende types gehoorapparaten: Achter-het-oor (AHO) hoortoestellen of In-het-oor (IHO) hoortoestellen

De positie van het gehoorapparaat speelt een belangrijke rol. Beide soorten gehoorapparaten zijn verkrijgbaar in kleine uitvoeringen terwijl de onderdelen nog steeds van hoge kwaliteit zijn.

Achter-het-oor hoortoestellen
Achter-het-oor hoortoestellen bevinden zich achter het oor. De huidige AHO-hoortoestellen bevatten comfortvoorzieningen die direct merkbaar zijn. Ze zijn klein, lichtgewicht en kunnen aangepast worden aan een gewenste kleur. Hierdoor kunnen hoortoestellen zo onopvallend mogelijk gedragen worden, terwijl prestaties niet verloren gaan. Het voordeel van AHO-hoortoestellen is dat deze geschikt zijn voor vrijwel elk gehoorverlies. IHO-hoortoestellen worden voornamelijk gebruikt bij licht tot matig gehoorverlies, terwijl AHO-hoortoestellen ook geschikt zijn voor een hoge mate van gehoorverlies. Ongeveer 90% van de Nederlandse hoortoesteldragers kiezen voor een AHO-hoortoestel. Er zijn meerdere varianten verkrijgbaar die allemaal op een andere manier geluid naar het oor doorschakelen:

Achter-het-oor hoortoestellen met een luidspreker in het oor (Receiver in Canal)
Deze toestellen zijn bij nieuwe gebruikers erg geliefd, het zijn de meest discrete AHO-hoortoestellen die er zijn. Een belangrijk kenmerk is het hoge en lichtgewichte draagcomfort dat deze hoortoestellen hebben. Het versterkte bewerkte signaal wordt door een ultradunne, bijna onzichtbare, draad naar de luidspreker geleid welke in de gehoorgang geplaatst is. Een op maat gemaakt oorschaaltje of een universeel passtukje zorgt ervoor dat deze luidspreker optimaal in het oor zit. Door de positie van de luidspreker wordt een heldere en natuurlijke klank bereikt, dit wil zeggen dat de verschillende geluiden zo natuurgetrouw weergegeven worden, terwijl de gehoorgang open blijft. Dit zorgt voor een hoger draagcomfort. Deze vaak als “open aanpassing” genoemde aanpassing, is bij licht en middelmatig gehoorverlies te gebruiken.

Achter-het-oor hoortoestellen met een oorstukje
Deze hoortoestellen worden gebruikt bij zwaardere vormen van gehoorverlies. Ze geven een aangenaam draagcomfort en de versterkingsvraag is vaak hoog. Het bewerkte versterkte geluid wordt via een dun buisje in het op maat gemaakte oorstukje, een zogenaamde charmefoon geleid. Deze toestellen zijn meestal wat groter dan de toestellen met externe luidspreker. Voordelen zijn vaak de wat grotere batterij en de hanteerbaarheid. Een grote keus in vormen en kleurcombinaties zorgen er ook voor dat ook deze toestellen vandaag de dag zeer discreet gedragen kunnen worden. In vergelijking met IHO-hoortoestellen geven de AHO-hoortoestellen normaal gesproken een hoger draagcomfort, een natuurlijkere waarneming van spraak en tonen en een hoger bedieningsgemak.

Achter-het-oor hoortoestellen met een dunne slang (ThinTube – ST)
Dit apparaat is een variant van hoortoestellen met een oorstukje. Het verschil tussen deze twee hoortoestellen is dat het buisje hiervan ultradun en bijna onzichtbaar is.

Probeer zelf achter-het-oor hoortoestellen uit.

In-het-oor hoortoestellen
In-het-oor hoortoestellen worden geplaatst in de gehoorgang. Hierdoor kunt u een gehoorapparaat zo onopvallend mogelijk te gebruiken, terwijl u niet eens door heeft dat er iets in uw oor zit. Om het hoortoestel zo goed mogelijk in het oor te laten passen, zal deze vorm aangepast moeten worden aan het betreffende oor. In-het-oor hoortoestellen zijn gewoonlijk het meest geschikt voor mensen met licht tot matig gehoorverlies. 10% van de Nederlandse hoortoestellendragers kiezen voor dit type hoortoestel. In-het-oor apparaten zijn in drie varianten verkrijgbaar:

Concha hoortoestellen
Deze apparaten bevinden zich in het zichtbare deel van de gehoorgang, en zijn meestal de grootste IHO-apparaten. Hierdoor zijn ze minder onopvallend als bijvoorbeeld een CIC-gehoorapparaat. Een voordeel van dit type hoortoestel is dat het gemakkelijker te bedienen en te onderhouden is.

Completely in the Canal hoortoestellen (CIC)
De CIC-hoortoestellen worden nog dieper in de gehoorgang geplaatst, waardoor deze van buitenaf zo goed als onzichtbaar zijn. Het kleine formaat vereist ook een kleine batterij, die relatief vaak moet worden vervangen. Hoortoestellen van dit type zijn geschikt voor mensen met licht gehoorverlies.

Deep in the Canal hoortoestellen (DIC)
Tegenwoordig zijn er hoortoestellen die nog dieper in het oor geplaatst zijn dan de CIC-toestellen: Deep in the Canal hoortoestellen. Dit type hoortoestel komt steeds vaker voor.

Wilt u meer weten over moderne hoortoestellen
en heeft u behoefte aan gratis advies?

Functies

Een modern hoortoestel functioneert als een high-performance computer – en kan deze zelfs nog overtreffen. De zeer geavanceerde technologie maakt vele functies mogelijk om het dagelijks leven met een slecht gehoor gemakkelijker te maken.

Aanpassen aan specifieke omgeving

Onderdrukken van storende geluiden
Uw gehoorapparaat herkent storend geluid en filtert dit automatisch weg. U kunt zelfs in een lawaaierige omgeving weer een ontspannen gesprek voeren zonder dat u afgeleid wordt door uw omgeving.

Onderdrukken van windgeluiden
Door oude achter-het-oor hoortoestellen werd windgeruis vaak versterkt. Moderne hoortoestellen onderdrukken deze geluiden en laten u weer vrij en ongestoord horen.

Onderdrukken van galmgeluiden
Tijdens gesprekken in grote ruimtes zoals in de kerk, of in kleine ruimtes als in bijvoorbeeld de keuken, kunnen er problemen ontstaan met het verstaan van andere mensen. Een hoortoestel zorgt ervoor dat galmgeluiden aanzienlijk minder worden.

Optimalisering van het waarnemen van tonen

Feedbackonderdrukking
Wat bij oude typen hoortoestellen een bekend probleem was: vervelende feedback, oftewel piepen. Tegenwoordig worden deze feedback onderdrukt, waardoor het storende piepgeluid volledig verdwijnt.

Impulsgeluid onderdrukking
De moderne hoortoestellen van tegenwoordig herkennen de plotseling opkomende geluiden. Vervelende geluiden van dichtslaande deuren of vallende mokken worden met een modern hoortoestel verzwakt.

Frequentieverschuiving
Hoge tonen als het getjilp van vogels of lachende kinderen verdwijnen gemakkelijk. Met deze functie kunt u het frequentiebereik zo veranderen, dat deze geluiden weer terugkomen.

Verbetering van het verstaan

Spraakherkenning
Uw hoortoestel detecteert automatisch wanneer een stem of een hard geluid plaatsvindt. De gesproken woorden van uw gesprekspartner worden door het hoortoestel voor u naar voren gebracht en achtergrondgeluiden (zoals schuivende stoelen) worden verborgen.

Richtmicrofoons
In de huidige hoortoestellen zijn richtmicrofoons gebouwd, die gericht zijn op de stem van uw gesprekspartner. Hierdoor kunt u zelfs in rumoerige omgevingen een ontspannen gesprek voeren.

Toename van dagelijks comfort

Automatische volumeregeling
Met deze functie analyseert het hoortoestel uw directe omgeving, zoekt en herkent welke tonen te hard of te zacht zijn – en regelt dan automatisch het volume.

Connectiviteit
Verbind uw hoortoestel met bluetooth of radio met een extern multimedia-apparaat zoals een tv, mobiel of een vaste lijn. Het geluid wordt direct verzonden naar uw hoortoestel. Ook de besturing van uw hoortoestel via uw smartphone is mogelijk.

Elektronisch geheugen
Uw hoortoestel onthoudt op welke locaties u welke geluidsinstellingen koos. Een audicien kan deze informatie lezen en uw hoortoestel nog beter aan uw behoeften aanpassen.

Ervaar zelf de technologie van moderne hoortoestellen.

De audibene service

Signia Silk
Signia Silk

Een modern hoortoestel functioneert digitaal, heeft een klein ontwerp en zit vol met nuttige functies. Hierdoor behoren de grote hoortoestellen tot het verleden. Maak gebruik van onze service en de kennis van onze audiciens, kom in contact en laat u inspireren door de talloze mogelijkheden van de huidige technologie. audibene helpt u om uw gehoor weer terug te krijgen, zodat u gemakkelijk weer verder kan in het dagelijks leven.