Otoplastieken

Waarvoor dienen deze oorstukjes?

Otoplastieken zijn oorstukjes op maat, die de mogelijkheid hebben om een hoortoestel direct aan de gehoorgang te verbinden en kunnen ook dienen als gehoorbescherming. Ze zijn ofwel bevestigd aan de geluidsbuis van AHO-hoortoestellen, of ze zitten vast aan de behuizing van een IHO-hoortoestel en worden direct in het oor geplaatst. Zo zorgen deze otoplastieken voor een zekere pasvorm van het hoortoestel in de oorschelp en kunnen bij ernstige vormen van gehoorverlies het effect van het hoortoestel bevorderen.

Hieronder hebben we de belangrijkste informatie over het onderwerp otoplastieken samengevat. Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook contact opnemen met onze hoortoestellen-experts – gratis en vrijblijvend. Wij adviseren u individueel, maken naar wens een afspraak bij een audicien in uw omgeving en bevelen u een hoortoestel aan die bij u hoorsituatie past. Bel ons gerust op of vul het formulier op deze pagina in. Wij zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 8:00 tot en met 20:00

  • Waarvoor dienen deze oorstukjes?
  • De audicien maakt een individuele afdruk van het oor
  • Draagcomfort als belangrijke eigenschap
  • Otoplastieken als gehoorbescherming voor muzikanten

De audicien maakt een individuele afdruk van het oor

tinnitus

Gehoorverlies is zo individueel als een vingerafdruk, net als het binnenoor en de gehoorgang van de mens. Om de otoplastiek van de optimale grip te voorzien, moet er een op maat gemaakte afdruk van het binnenoor gemaakt worden.

Otoplastieken worden dus voor iedere hoortoesteldrager op maat gemaakt. De vorm van het oor is de basis voor de productie van een otoplastiek. Deze wordt handgemaakt door de audicien. Hij drukt voorzichtig een zacht materiaal in het voor de otoplastiek relevante deel van de gehoorgang. Hiervoor wordt een speciaal siliconen materiaal gebruikt die vanzelf verhardt in de gehoorgang, zonder direct in contact te komen met de gevoelige huid in het oor. Op deze wijze kan een nauwkeurige afdruk gemaakt worden die zijn vorm behoudt. De werkelijke otoplastiek wordt in de meeste gevallen vervaardigd in een speciaal daarvoor opgericht laboratorium. Het proces van het produceren van deze vorm is, mits het goed behandeld wordt door een professioneel opgeleide audicien, volledig pijnloos en ongevaarlijk.

Draagcomfort als belangrijke eigenschap

Afhankelijk van de gesteldheid en gevoeligheid van de gehoorgang kunnen diverse kunststoffen zoals acryl of siliconen bij de productie van de oorstukjes worden gebruikt. Deze kunnen van elkaar verschillen als het gaat om materiaaleigenschappen en de hardheidsgraad. De drager zal de otoplastiek in het algemeen meerdere uren per dag in de gehoorgang behouden en zal de otoplastiek niet beschouwen als een vreemd en storend voorwerp. Dit is mogelijk te danken aan het gebruik van zowel harde als zachte materialen voor de otoplastiek.

Is een hoortoesteldrager allergisch voor de gewoonlijk gebruikte kunststoffen, dan kunnen otoplastieken ook verglaasd of verguld worden. Zo kan direct contact van de kunststof met het oorkanaal voorkomen worden. Eventueel zijn allergeenvrije kunststoffen ook mogelijk bij het vervaardigen van een otoplastiek. Precieze pasvorm, huidverdraaglijkheid en een hoog draagvermogen zijn de belangrijkste eigenschappen die een otoplastiek moet hebben voor een succesvol en probleemloos gebruik in het oor.

Otoplastieken als gehoorbescherming voor muzikanten

Otoplastieken zijn niet alleen bij hoorsystemen van toepassing. Ze dienen namelijk ook als gehoorbescherming of als speciale koptelefoon, die zowel het gehoor beschermen en het geluid doorsturen. Worden otoplastieken gebruikt als op maat gemaakte gehoorbeschermer, dan worden deze net als de gebruikelijke oordopjes gebruikt vanwege zijn comfort en bescherming. Voornamelijk bij muzikanten en professionele musici, maar ook bij professionele beroepsgroepen waarvan een uitstekende spraak- en toonverstaan is vereist, kan er beroep gedaan worden op speciaal op maat gemaakte gehoorbescherming.

 

In tegenstelling tot eenvoudige isolatiematerialen, vervormen otoplastieken het geluid en de frequentierespons van muziek of spraak niet en leidt het geluid ondanks de ruisbeperking, onveranderd naar het binnenoor.

Koptelefoons als otoplastieken worden vaak op het werk gebruikt door bijvoorbeeld presentatoren op de radio en televisie, journalisten en veiligheidstroepen. Deze beroepen gaan vaak gepaard met veel omgevingsgeluid en deze mensen willen graag beter horen en duidelijk verstaan worden. De prijs van otoplastieken hangt volledig af van de toepassing en de gebruikte materialen.

Gerelateerde artikelen

Registreer geheel vrijblijvend in slechts 2 minuten - en geniet binnenkort met het hoorcomfort van audibene!