Hoorhulpmiddelen

Een neutraal overzicht

Horen betekent meer dan alleen het verwerken van geluiden en tonen. Door het oor wordt uitwisseling met andere mensen mogelijk gemaakt. Het gehoor helpt ons om ons in ruimtes te oriënteren en onze omgeving in te schatten. We worden daar vaak pas bewust van op het moment dat ons gehoor wordt aangetast en we hoorhulpmiddel nodig hebben. Slechthorenden kunnen vaak in lastige situaties terechtkomen. Ze redden het niet meer om gesprekken te volgen, vermijden daardoor grote groepen en omgevingen met lastige geluidssituaties en hebben moeite zich in het dagelijks leven te redden. Naar schatting hebben 1 op de 5 Nederlanders last van gehoorverlies. De oorzaken van slechthorendheid zijn divers: soms treedt het plotseling op, in andere gevallen ontwikkelt ze zich over de jaren of zelf decennia heen. Het kan een of beide oren betreffen en in lichtere of sterkere mate optreden.

Wat zijn hoorhulpmiddelen überhaupt?

Hoorhulpmiddelen zijn elektrische apparaten die uit een microfoon, een versterker en een luidspreker bestaan en zo mensen met gehoorverlies het horen gemakkelijker maken. De microfoon ontvangt daarbij geluidsgolven uit de omgeving en zet deze in elektrische impulsen om. Afhankelijk van het vastgestelde gehoorverlies worden de verschillende signalen versterkt en tot slot aan de luidspreker doorgegeven.

Zulke systemen zijn ondertussen intelligente high-tech apparaten geworden en zijn in staat individueel op de meest verschillende uitdagingen qua geluid te reageren. Zo verzekeren moderne hooroplossingen dat iedere denkbare situatie (zoals windgeruis of een ingewikkeld gesprek waar door elkaar heen gesproken wordt) op de beste mogelijke manier verwerkt kan worden. Er zijn twee verschillende soorten hoorsystemen: in-het-oor (IHO) hoortoestellen en achter-het-oor (AHO) hoortoestellen. Deze worden hieronder beschreven:

moreless

Hoorhulpmiddelen achter het oor (AHO)

achter het oor (AHO)

AHO-hoortoestellen worden achter het oor geplaatst. Via een externe ontvanger of een oorstukje worden gegevens doorgegeven aan het gehoor. De vuistregel die bij hoorhulpmiddelen geldt: hoe groter, hoe sterker de prestaties van het gehoorapparaat. Dit komt doordat er bij een grotere sterkte ook grotere batterijen benodigd zijn. Bij ernstig gehoorverlies worden in de meeste gevallen grotere hoortoestellen gebruikt dan bij lichter gehoorverlies. Hier wordt bij de term ‘grote hoortoestellen’ vaak een verkeerd beeld geschetst: de moderne hoorhulpmiddelen van nu hebben niets meer met de ouderwetse hoortoestellen van enkele jaren terug gemeen. De grote, onhandige vleeskleurige haken zijn ontwikkeld tot kleine, krachtige computers die met hun discreet design en aanpassingsmogelijkheden uw gehoor individueel verbetert. Overigens: in Nederland dragen zo’n 90% van de hoortoesteldragers een achter-het-oor (AHO) hoortoestel. 

moreless

Bijna onzichtbaar: hoorhulpmiddelen in het oor (IHO)

In-het-oor (IH)

Zoals de naam al doet vermoeden worden in-het-oor (IHO) hoortoestellen in het oor of in de gehoorgang geplaatst. Dankzij de plaatsing zijn deze toestellen over het algemeen kleiner dan achter-het-oor hoortoestellen. IHO-hoortoestellen worden voornamelijk gebruikt bij licht tot matig gehoorverlies, omdat de kleinere bouwvorm over het algemeen niet zo’n hoge prestaties leveren als achter-het-oor hoortoestellen. Het grote voordeel van IHO-hoortoestellen is dat ze bijna onzichtbaar in het oor zitten. IHO-hoortoestellen kunnen worden opgedeeld in drie soorten: Concha modellen, ‘in the canal’ modellen en CIC-modellen. Concha modellen worden aangebracht in het nog zichtbare gedeelte van de gehoorgang; ze worden beschouwd als de grootste vorm van in-het-oor hoortoestellen. ‘In the canal’ hoorsystemen worden dieper in de gehoorgang geplaatst, terwijl CIC hoortoestellen (completely in canal), tot zeer diep in de gehoorgang worden geplaatst. CIC-modellen zijn de kleinste in-het-oor hoortoestellen en worden voornamelijk gebruikt bij licht gehoorverlies.

moreless

Heb ik een hoortoestel nodig?

Moderne hoortoestellen zijn tegenwoordig een luxe in plaats van een last: het moet plezier doen en een deel van de verloren vrijheid terughalen.  

In eerste instantie kan uw huisarts of een KNO-arts het betreffende oor onderzoeken en eventuele andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een oorsmeerprop, uitsluiten. In het laatste geval is het gebruik van een hoortoestel niet noodzakelijk.

Indien het gehoorverlies echter aanhoudt kan met behulp van een gehoortest een audiogram opgesteld worden. Hiermee wordt precies bepaald bij welke frequenties het gehoorverlies ligt. Bij het veel voorkomende ouderdomsslechthorendheid zijn dat bijvoorbeeld voornamelijk de hoge tonen.

moreless

Gratis advies

Als u op zoek bent naar een geschikt hoorhulpmiddel, neem dan gerust contact met ons op! Onze audibene-experts helpen u graag het passende model te vinden. Onze audiciens stellen telefonisch een eerste gehooranalyse met u op. Op welk vlakken is uw gehoor slecht? Wat voor wensen heeft u voor uw toekomstige hoorhulpmiddel? Deze en andere vraagstukken worden gemeenschappelijk met u besproken en zo wordt een op maat gemaakt profiel uitgewerkt.

De tweede stap van de aanpassing volgt bij een audicien bij u in de buurt, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen of Utrecht. De audicien is dan al op de hoogte gesteld van uw wensen zodat hij over alle relevante informatie beschikt. De laatste stap is het afstellen van de hoortoestellen bij dezelfde audicien. Gedurende het gehele aanpassingsproces staan onze audibene-experts u terzijde. 

moreless

{$audTemplate.img_trustbar_default_altText}