Ons gehoor

Het menselijke gehoor kan in drie anatomische delen worden onderverdeeld: het buitenoor, het middenoor, het binnenoor

menselijke gehoor
menselijke gehoor

Het buitenoor

buitenoor
buitenoor

Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, het oorlelletje en de gehoorgang, ook wel het gehoorkanaal genoemd. De vorm van de oorschelp is zo gevormd, dat het geluid wordt opgenomen en door de gehoorgang naar het trommelvlies wordt geleid. De gehoorgang is licht S-vormig en bij volwassen mensen ca. 2,5 cm lang. In het oor zijn haarcellen en kliertjes die oorsmeer, ook cerumen genoemd, produceren. Het cerumen houdt de huid vochtig en helpt om stof, oude huidcellen en andere prut uit het oor te verwijderen.

Het middenoor

middenoor
middenoor

Het middenoor begint bij het trommelvlies, een heel dun membraan, dat door het optreden van geluid in trilling wordt gezet. De ruimte achter het trommelvlies wordt trommelholte genoemd en is via de buis van Eustachius met de keel- en neusholte verbonden. Hier bevinden zich de gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De gehoorbeentjes dienen voor het doorsturen van de trillingen van het trommelvlies naar het binnenoor.

Het binnenoor

binnenoor
binnenoor

Verder in het binnenste van het hoofd, in een deel van het slaapbeen, bevindt zich het labyrinth. Het bestaat voor een deel uit het evenwichtsorgaan en voor een ander deel uit het slakkenhuis (cochlea). Het slakkenhuis is op te delen in drie met vloeistoffen gevulde delen. Daarbij omhullen de twee buitenste delen een met fijne haartjes gevuld gedeelte, namelijk het orgaan van Corti. Hier worden de trillingen in elektrische signalen veranderd, die dan door de gehoorzenuw aan de hersenen worden geleid.

De rol van de hersenen

De elektrische signalen, die door de gehoorzenuw in de hersenen terechtkomen, worden daar in de auditieve cortex (of gehoorschors) verwerkt. Hier worden de impulsen tot tonen, klanken en taal geïnterpreteerd. Dan kunnen we spreken van gehoor.

Heeft u last van gehoorverlies?
laat u gratis door onze experts adviseren!